Svet 0

30.09.2024.

19:16

Le Pen pred sudom: "Odgovaraću na sva pitanja"

Vođa francuske krajnje desničarske Marin Le Pen danas se pojavila na sudu u Parizu gde su ona i drugi francuski desničarski nacionalisti optuženi da su primali sredstva za lažno osoblje Evropskog parlamenta.

Izvor: Index.hr

Le Pen pred sudom: "Odgovaraću na sva pitanja"
EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Podeli:

Uz dugogodišnjeg lidera Narodne skupštine Marin le Pen, među 28 optuženih za proneveru javnog novca nalazi se i njen otac i osnivač stranke Žan-Mari le Pen. Marin Le Pen je uvek negirala optužbe, koje se odnose na vreme od 2004. do 2016. godine i koje su usmerene protiv stranke Nacionalni skup i protiv bivših izabranika i njihovih pomoćnika.

"Nismo prekršili nijedno političko pravilo ili bilo koje pravilo Evropskog parlamenta", rekla je Le Pen na sudu pre početka zvaničnog suđenja. Ona je tokom čitanja optužnice najavila da će "odgovarati na sva pitanja".

Preti im kazna do 10 godina zatvora

Optuženima se sudi za moguće lažno zapošljavanje pomoćnika za nekoliko francuskih poslanika u Evropskom parlamentu. Prema navodima tužilaštva, Le Pen i njene kolege iz partija Nacionalnog fronta i Nacionalnog skupa koristile su novac namenjen plaćanju pomoćnika poslanicima Evropskog parlamenta za plaćanje ljudi koji su obavljali poslove za stranku u Francuskoj.

U predmetu se navodno radi o sumi od skoro sedam miliona evra. Le Pen je pre godinu dana vratila Evropskom parlamentu 330.000 evra. Međutim, njena stranka je istakla da to nije priznanje nepravde. Afera je godinama opterećivala Le Pen i njenu stranku.

Ako budu proglašeni krivim, optuženima preti velika novčana kazna ili kazna do 10 godina zatvora. Takođe, ako budu osuđeni, optuženima bi moglo biti zabranjeno da obavljaju javne funkcije na pet godina, što bi moglo da spreči kandidaturu Le Penove na predsedničkim izborima 2027. godine.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Pao sneg: Nevreme ide ka Srbiji

Prethodnih dana snažan ciklon sa zapada Evrope premeštao se preko severa kontinenta, dalje na istok, a u sklopu njega i veoma izražen hladni front.

19:35

29.9.2024.

1 d

Podeli: