Svet 0

30.09.2024.

14:07

Crni oblak progutao grad: Hilajde evakuisanih, opasno je VIDEO

Zbog ogromnog oblaka koji je nastao požarom hemijskog kombinata u Konjersu, u američkoj državi Džordžija, izdato je naređenje da se evakuiše oko 17.000 ljudi.

Izvor: Index.hr

Crni oblak progutao grad: Hilajde evakuisanih, opasno je VIDEO
Shutterstock/BestPhotoPlus

Podeli:

Za preostalih 77.000 stanovnika okruga Rokdejl izdata je naredba da ne napuštaju svoje domove, a oko 15 kilometara autoputa i-20 zatvoreno je za saobraćaj, prenose američki mediji. Požar je izbio na krovu fabrike BioLab, proizvođača proizvoda za održavanje bazena, rekao je šef vatrogasne službe okruga Rokdejl Merijan Mekdanijel na sinoćnoj konferenciji za novinare.

Vatra je aktivirala sistem prskalica u fabrici, zbog čega se voda pomešala sa "hemikalijom koja reaguje na vodu" i stvorila veliki oblak dima i hemikalija, rekao je Mekdanijel.

Uzrok požara je nepoznat, a nije poznato da li je u požaru bilo povređenih. Požar je u početku bio obuzdavan, ali se onda oko podneva ponovo razbuktao, rekao je Mekdanijel. Srušio se krov i nekoliko zidova BioLabovog objekta.

Dim bi mogao da se zadrži "nekoliko dana", upozorio je Mekdanijel. Šerif okruga Rokdejl Erik DŽ. Levet pozvao je stanovnike da se drže dalje od te oblasti jer bi vetar mogao da odnese dim izvan zone evakuacije. Nije odmah bilo jasno kakve opasnosti po zdravlje oblak može predstavljati.

"Naši zaposleni nisu prijavili nikakve povrede“, navodi se u sinoćnjem saopštenju BioLaba.

"Naš tim je na licu mesta, sarađuje sa prvim hitnim službama i lokalnim vlastima na proceni i obuzdavanju situacije", dodaju.

Nije odmah bilo jasno koja vrsta hemikalija je stvorila oblak ili kako su hemikalije uskladištene, kako je napomenuo Mekdanijel.

Portparol BioLaba rekao je da ne može da pruži više detalja o hemikalijama koje su izazvale formiranje velikog oblaka. Evakuacija većeg dela Coniersa je bila na snazi juče.

Grad sa oko 17.000 ljudi je oko 25 milja od Atlante. Kada određene hemikalije stupe u interakciju sa vodonikom i kiseonikom u vodi, može se stvoriti intenzivna toplota jer je vodonik zapaljiv, a kiseonik je oksidant, rekla je Vendi Džej Bakli, predsednica STARS Hazmat Consulting, konsultantske firme za opasne materijale.

"Može biti toliko vruć da može zapaliti obližnje materijale, a reakcija može biti eksplozivna", rekao je Bakli i dodao: "Takođe može stvoriti zapaljive, toksične ili druge opasne gasove."
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Pao sneg: Nevreme ide ka Srbiji

Prethodnih dana snažan ciklon sa zapada Evrope premeštao se preko severa kontinenta, dalje na istok, a u sklopu njega i veoma izražen hladni front.

19:35

29.9.2024.

21 h

Podeli: