Svet 9

30.09.2024.

10:00

Šok: Budanov "leti"?

Načelnik Glavne obaveštajne uprave (GUR) ukrajinskog ministarstva odbrane Kirilo Budanov uskoro bi mogao biti otpušten, a njegov naslednik je verovatno već izabran, navodi neimenovani izvor iz bezbednosnih službi.

Izvor: Euromaidan press

Šok: Budanov "leti"?
Profimedia

Podeli:

Naime, kako piše portal "Euromajdan" razlog zbog kog bi Budanov mogao "da leti" s položaja koji je jedan od najključnijih u ratu s Rusijom je sukob sa šefom kabineta predsednika Ukrajine, Andrijem Jermakom.

Neimenovani izvor iz bezbednosnih službi je, komentarišući potencijalnu smenu Budanova, za "Euromajdan" rekao: "Takva mogućnost nije isključena".

Međutim, isti izvor je demantovao glasine sa društvenih mreža da će sadašnji šef GUR-a biti imenovan za ambasadora u stranoj zemlji, kao što je to bio slučaj sa bivšim glavnokomandujućim Oružanih snaga Ukrajine, generalom Valerijem Zalužnijem.

Izvor spekuliše da bi novi šef GUR-a mogao da postane 55-godišnji Oleh Ivaščenko, koji trenutno obavlja funkciju šefa ukrajinske spoljne obaveštajne službe.

Kirilo Budanov, 38, predvodi ukrajinsku vojnu obaveštajnu službu od avgusta 2020. Tokom sveopšteg rata, GUR je izveo nekoliko uspešnih operacija protiv Rusa, kao što je uništavanje brodova ruske Crnomorske flote i skladišta municije.

Poslednjih nedelja bilo je političkih spekulacija o potencijalnoj smeni Budanova. Poslanik Serhij Rahmanin sugerisao je u jednom intervjuu da bi to moglo biti rezultat zategnutih odnosa između šefa GUR-a i šefa kabineta predsednika Andrija Jermaka.

Podeli:

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Pao sneg: Nevreme ide ka Srbiji

Prethodnih dana snažan ciklon sa zapada Evrope premeštao se preko severa kontinenta, dalje na istok, a u sklopu njega i veoma izražen hladni front.

19:35

29.9.2024.

16 h

Podeli: