Svet 0

30.09.2024.

9:30

Zemlja koja je "ukinula" granice sada ih vraća i gradi veliku bodljikavu ogradu?

Norveška razmatra mogućnost postavljanja ogradu duž dela ili cele koju deli sa Rusijom, po ugledu na sličan projekt iz Finske.

Izvor: Dejli mejl

Zemlja koja je "ukinula" granice sada ih vraća i gradi veliku bodljikavu ogradu?
(Tanjug/Lise Aserud/NTB Scanpix via AP, File

Podeli:

U intervjuu za norveški javni servis NRK, objavljenom kasno u subotu, ministarka pravde Emilie Enger Mel rekla je da je ideja o ogradi na granici veoma interesantna, ne samo zato što može da deluje kao odvraćanje, već i zato što sadrži senzore i tehnologiju koja graničnim oatrolama omogućava da otkrije ako se ljudi kreću blizu granice.

Ona je rekla da norveška vlada trenutno razmatra "nekoliko mera" za jačanje bezbednosti granica sa Rusijom, na severu Arktika, kao što su ograđivanje, povećanje broja graničnog osoblja ili pojačavanje nadzora.

Kako piše Dejli mejl, ukoliko se bezbednosna situacija u delikatnoj arktičkoj oblasti pogorša, norveška vlada je spremna da zatvori granicu u kratkom roku, rekla je Mehl, koja je ovog leta posetila susednu Finsku kako bi saznala kako je zatvorena cela finsko-ruska granica od 830 milja.

Finska vlada je bila pozvana da zatvori sve granične prelaze iz Rusije u Finsku krajem 2023. godine nakon što je više od 1.300 migranata iz trećih zemalja bez odgovarajuće dokumentacije ili viza – neuobičajeno veliki broj – ušlo u zemlju za tri meseca, samo nekoliko meseci nakon što je nacija postala članica NATO-a.

Podseća se da je Finska već sprovela slične mere kako bi sprečila Moskvu da koristi migrante u onome što finska vlada naziva “hibridnim ratovanjem“ Rusije. Helsinki trenutno gradi ograde ukupne dužine do 124 milje u odvojenim delovima duž granične zone koja čini deo severnog krila NATO-a i služi kao spoljna granica Evropske unije.

Finski granični zvaničnici kažu da su ograde opremljene vrhunskom opremom za nadzor - koje će se nalaziti uglavnom oko prelaza – a koja je potrebna za bolje praćenje i kontrolu svih migranata koji pokušavaju da pređu iz Rusije i daju zvaničnicima vremena da reaguju.

Inspirisana projektom Finske, Enger Mehl je rekla da bi takva ograda mogla biti dobra ideja i za Norvešku. Kako prenosi NRK, tu izjavu podržala je šefica policije Elen Katrin Heta u norveškom okrugu Finmark na severu.

Norveška, nacija od 5,6 miliona, članica je NATO-a, ali nije deo Evropske unije. Međutim, ona pripada šengenskom prostoru EU, čiji su učesnici ukinuli granične kontrole na svojim međusobnim granicama, garantujući slobodno kretanje građana.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Pao sneg: Nevreme ide ka Srbiji

Prethodnih dana snažan ciklon sa zapada Evrope premeštao se preko severa kontinenta, dalje na istok, a u sklopu njega i veoma izražen hladni front.

19:35

29.9.2024.

15 h

Podeli: