Svet 0

30.09.2024.

8:57

Euforija evropske desnice: Ovo je trijumf nacije

Lideri desničarskih evropskih partija uputili su čestitke povodom pobede krajnje desničarske Slobodarske partije Austrije (FPO) na austrijskim parlamentarnim izborima.

Izvor: Klix.ba

Euforija evropske desnice: Ovo je trijumf nacije
EPA-EFE/FILIP SINGER

Podeli:

Prvi su čestitali Marin Le Pen i Džordan Bardela iz Narodne skupštine Francuske, Gert Vilders iz Holandske Partije za slobodu i Alis Vajdel, predsednica nemačke Alternative za Nemačku.

"Ispunjava nas velikim ponosom što možemo da sedimo u Evropskom parlamentu pored naših saveznika iz FPO, koji su večeras u Austriji odneli ubedljivu pobedu na parlamentarnim izborima", rekao je na društvenoj mreži Iks Bardela, koji je i poslanik u Evropskom parlamentu. Prema njegovim rečima, vlada koju je stvorila FPO imaće prioritet suverenitet, blagostanje i identitet Austrije.

"Posle izbora u Italiji, Holandiji i Francuskoj, ovaj uspon, koji sa sobom nosi odbranu nacionalnih interesa, očuvanje identiteta i oživljavanje suvereniteta, potvrđuje, u svakom slučaju, trijumf nacije", rekla je Le Penova.

"Srdačne čestitke FPO-u", napisao je Vilders koji je izrazio zadovoljstvo jačanjem desničarskih partija u Evropi.

"Srdačne čestitke Herbertu Kiklu i FPO-u", pridružio se Vajdel čestitkama. Pozitivne reakcije stigle su i iz Belgije.

"Veoma ubedljiva pobeda za naše prijatelje i partnere iz austrijske FPO", napisao je belgijski poslanik Gerolf Anemans iz krajnje desničarske stranke Flamanski interes na Iksu.

Nasuprot tome, Međunarodni komitet za Aušvic vidi pobedu FPO-a kao zabrinjavajući razvoj događaja.

"Za one koji su preživjeli Holokaust, prvi rezultati izbora za Nacionalni savjet u Austriji, a posebno jačanje desnice oko Herberta Kikla i FPO, predstavljaju novu alarmantnu fazu njihovih strahova i zabrinutosti", rekao je potpredsednik Komiteta za Aušvic, Krostof Hubner. On je dodao da se nada "jedinstva austrijskih demokrata koji će se, u interesu zemlje i evropskog interesa, suprotstaviti zaboravu istorije i ideologije starih i novih desničarskih ekstremista".

FPO su 1950-ih osnovali bivši pripadnici nacističkih SS divizija i drugi veterani nemačke vojske.

Na ovim izborima se kandidovao na platformi protiv stranaca, obećavajući da će izgraditi "tvrđavu Austriju" kako bi sprečio migrante da uđu u zemlju.

Predsednik stranke Herbert Kikl obećao je biračima da će, ako mu daju pobedu, služiti kao njihov Volkskanzler, ili "narodni kancelar", nadimak koji je koristio Adolf Hitler.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Pao sneg: Nevreme ide ka Srbiji

Prethodnih dana snažan ciklon sa zapada Evrope premeštao se preko severa kontinenta, dalje na istok, a u sklopu njega i veoma izražen hladni front.

19:35

29.9.2024.

15 h

Podeli: