Svet 0

30.09.2024.

8:45

Sudbina Marin le Pen "zapečaćena"? Sudiće joj se sa još 26 osoba

Marin Le Pen, dugogodišnjoj liderki francuske krajnje desničarske stranke Nacionalni skup (RN), biće suđeno pred pariskim krivičnim sudom u ponedeljak zajedno sa još 26 osoba zbog navodne zloupotrebe sredstava Evropske unije.

Izvor: Reuters

Sudbina Marin le Pen "zapečaćena"? Sudiće joj se sa još 26 osoba
Profimedia

Podeli:

Skoro deceniju nakon što su započele početne istrage, suđenje pruža Le Pen priliku da se očisti od optužbi koje je oduvek negirala dok nastavlja da glanca imidž stranke u pokušaju da je učini odgovarajućom za vladu.

Međutim, to takođe nosi rizik da se reflektuje na ponavljajuće probleme RN sa zakonom.

Zvaničnici i zaposleni u partiji, bivši poslanici i parlamentarni pomoćnici optuženi su da su novcem namenjenim za rad parlamenta EU plaćali osoblje koje je radilo za RN, koji se u to vreme zvao Nacionalni front.

Zastupnicima EU se dodeljuju sredstva za pokrivanje troškova, uključujući njihove pomoćnike, ali nije predviđeno da ih koriste za međusobno finansiranje partijskih aktivnosti.

Mnoge evropske političke stranke – posebno one manje koje imaju pravo na manje nacionalnog finansiranja – koristile su novac EU da angažuju obećavajuće talente kao pomoćnike zakonodavaca EU.

Sadašnji šef stranke RN Džordan Bardela, koji je i poslanik u Evropskom parlamentu, nekada je radio u takvoj ulozi pomoćnika. On nije deo suđenja.

Le Penova stranka, koja sedi sa glavnom grupom evroskeptičnih i nacionalističkih partija u Evropskom parlamentu i koja se zalaže za politiku "Francuska na prvom mestu" po pitanjima koja se kreću od imigracije, tržišta energije i poljoprivrede, poriče optužbe.

Pročitajte još:

Pariz blokiran: Hiljade ljudi na protestu FOTO/VIDEO

Makron dobio "finalizovanu listu"

Francuska podržava proširenje Saveta bezbednosti UN VIDEO

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Pao sneg: Nevreme ide ka Srbiji

Prethodnih dana snažan ciklon sa zapada Evrope premeštao se preko severa kontinenta, dalje na istok, a u sklopu njega i veoma izražen hladni front.

19:35

29.9.2024.

15 h

Podeli: