Svet 3

30.09.2024.

18:49

Uživo Vojska je spremna, kreće veliki napad?; Naređena hitna evakuacija; Oglasio se Netanjahu

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da je u vazdušnim udarima izvršenim protekle noći uništeno više desetina lokacija u dolini Beka koje drži libanska, pro-iranska militantna grupa Hezbolah.

Izvor: B92.net

Vojska je spremna, kreće veliki napad?; Naređena hitna evakuacija; Oglasio se Netanjahu
Profimedia

Podeli:

Uživo

18:49

Blinken: Vođa Hezbolaha Nasralah bio je brutalni terorista

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da je ubijeni lider pokreta Hezbolah Hasan Nasralah bio "brutalni terorista među čijim brojnim žrtvama su bili i Amerikanci, Izraelci, civili u Libanu, Siriji, kao i mnogi drugi".

Tokom ministarskog sastanka o nanošenju poraza Islamskoj državi (ISIS) u Vašingtonu, Blinken je kazao da je Hezbolah pod vođstvom Nasralaha terorisao ljudi širom regiona i sprečio Liban da u potpunosti napreduje kao zemlja, prenosi ABC Njuz.

"Liban, region i čitav svet su bezbedniji bez njega", poručio je Blinken.

18:23

Zvaničnik: Izrael obavestio SAD da namerava da kopneno napadne Liban za nekoliko sati

Neimenovani američki zvaničnik izjavio je danas za CBS njuz da je Izrael obavestio SAD da namerava da pokrene ograničeni kopneni upad u Liban, za koji je zvaničnik rekao da bi mogao da počne za nekoliko sati.

"U ovom trenutku, mogu reći da nema velikih kopnenih aktivnosti u Libanu", rekao je portparol Izraelskih odbrambenih snaga major David Baruh novinarima.

Jedan od njegovih kolega, kapetan Ardam Itah, brzo je dodao da su sve opcije na stolu.

16:54

SAD šalju novu pomoć

Sjedinjene Američke Države će danas objaviti da će uputiti dodatnu humanitarnu pomoć Palestincima u Gazi i na Zapadnoj obali, u iznosu od skoro 336 miliona dolara, navodi se u saopštenju Američke agencije za međunarodni razvoj.

U saopštenju u koje je Rojters imao uvid, pomoć će omogućiti partnerima USAID-a da nastave da pružaju humanitarnu pomoć, uključujući pomoć u hrani, zdravstvenu zaštitu i druge usluge.

Sredstva će takođe obezbediti pomoć za izgradnju skloništa raseljenim stanovnicima Gaze uoči zime, stoji u saopštenju.

16:45

Nemci evakuišu osoblje iz Libana

Nemačka je evakuisala deo svog osoblja iz Libana, kao i porodice zaposlenih u ambasadi i nemačkih državljana koji su zdravstveno ugroženi, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova ponovo je podiglo nivo pretnje tokom vikenda za misije u Bejrutu, Ramali i Tel Avivu, iako tamošnje ambasade ostaju otvorene, preneo je Rojters.

U Libanu se trenutno nalazi 1.800 nemačkih državljana, rekao je portparol ministarstva. Kako prenosi nemačka novinska agencija dpa, portparol ministarstva je rekao da oni pomažu ljudima koji žele da napuste Liban, ali da "u ovom trenutku nisu konkretno u scenariju evakuacije“.

16:14

Blinken: "Svet je bezbedniji bez Nasralaha"

Državni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je danas da je Hasan Nasralah, vođa libanskog proiranskog ekstremističkog Hezbolaha, koji ubijen u petak u izraelskom vazdušnom udaru u Bejrutu, bio "brutalni terorista" i da je svet "bezbedniji bez njega".

"Region, svet je bezbedniji bez njega", rekao je Blinken, dodajući da želi da nastavi rad na diplomatskom rešenju u Libanu.

15:38

Izraelske snage sprovode izviđačke operacije u južnom Libanu pred kopneni napad

Izraelske specijalne snage sprovode izviđačke operacije u južnom Libanu u okviru pripremu za moguću kopnenu invaziju koja bi mogla da počne već ove sedmice, objavio je "Vol strit džurnal", pozivajući se na izvore.

Izvori su naveli da izraelske specijalne snage izvode male, ciljane napade u južnom Libanu, prikupljaju obaveštajne podatke i istražuju područje uoči moguće šire kopnene invazije. List navodi da se te akcije odvijaju uprkos međunarodnim naporima da se spreči eskalacija sukoba.

Bivši visokorangirani oficir izraelske vojske Amir Avivi, koji održava veze sa Ministarstvom odbrane, izjavio je da veruje da je izraelska kopnena operacija neizbežna i da su izviđačke operacije standardna faza pripreme za veće akcije. Uprkos pozivima SAD i arapskih zemalja za diplomatsko rešenje sukoba, Izrael nastavlja da povećava svoje vojno prisustvo na granici sa Libanom.

Načelnik Generalštaba izraelske vojske Herci Halevi rekao je da su aktuelni vazdušni udari priprema za kopnenu operaciju. Izraelske vazdušne snage od prošle sedmice izvode masovne napade na ciljeve Hezbolaha u različitim oblastima Libana.

Takođe je bilo nekoliko ciljanih vazdušnih napada na glavni grad Libana, Bejrut, tokom kojih su ubijeni visoki komandanti Hezbolaha, uključujući vođu te grupe Hasana Nasralaha koji je ubijen u petak. Izraelska vojska je saopštila da je do sada napala nekoliko hiljada ciljeva Hezbolaha.

Hezbolah odgovara raketnim napadima prvenstveno usmerenim na sever Izraela, a opseg raketnih napada značajno je povećan poslednjih dana.

Zabeleženo je i lansiranje rakete na oblast Tel Aviva koju su oborili izraelski sistemi protivvazdušne odbrane.

14:19

Velika Britanija: Samo prekid sukoba može dovesti do stabilnosti

Sve strane u sukobu u Libanu, Izrael i libanska militantna grupa Hezbolah, treba da obustave sukobe jer samo prekid vatre može da vrati stabilnost i bezbednost u region Bliskog istoka, izjavio je danas portparol britanskog premijera Kira Starmera.

Portparol je rekao za Rojters da je britanska podrška pravu Izraela da se brani veoma snažna, ali da samo prekid vatre može da vrati stabilnost regionu zbog čega se London angažuje zajedno sa saveznicima da se prekinu sukobi Izraela i Hezbolaha.

"Svaka dalja eskalacija se mora izbeći. Prekid vatre će obezbediti prostor neophodan za pronalaženje političkog rešenja koje je neophodno da bi se obezbedio mir u regionu", naveo je portparol.

Prema njegovim rečima, britanska vlada pozvala je državljane Velike Britanije da napuste Liban komercijalnim letovima dok je to još moguće.

Portparol je rekao da se britanska vlada trenutno fokusira na obezbeđivanje dodatnih kapaciteta na komercijalnim letovima da Liban napuste svi oni koji to žele i da planira evakuaciju britanskih državljana iz te zemlje.

13:31

Hezbolah najavio spremnost da odbije planirane izraelske kopnene operacije

Libanska militantna grupa Hezbolah spremna je da odbije izraelske trupe ukoliko bude pokrenuta kopnenena operacija u Libanu, izjavio je danas zamenik generalnog sekretara te grupe Naim Kasem.

"Bitka može da traje dugo, a mi nismo ograničeni u našim mogućnostima. Spremni smo ukoliko neprijateljska vojska izvrši invaziju na terenu, snage otpora su spremne za kopnene bitke", rekao je Kasem za libansku televiziju LBCI.

Kasem tvrdi da Izrael neće moći da onesposobi vojni potencijal Hezbolaha, kao i da lideri grupe imaju zamenike, kao i rezervne snage.

"Pobeda je naša, potrebno nam je malo strpljenja", poručio je Kasem, preneo je Interfaks.

On je izrazio saučešće zbog ubistva lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha u izraelskom napadu u petak i demantovao informaciju koju je objavio Izrael da je na sastanku rukovodstva te grupe u trenutku izraelskog napada bilo prisutno 20 visokih komandanata.

Kasem je najavio da će Hezbolah uskoro izabrati novog generalnog sekretara. "Vol strit džurnal" objavio je, pozivajući se na dobro obaveštene izvore, da bi Izraelske odbrambene snage (IDF) mogle da pokrenu kopnenu operaciju u Libanu ove sedmice.

Izraelske vazdušne snage od prošle sedmice izvode masovne napade na ciljeve Hezbolaha u različitim oblastima Libana. Takođe je bilo nekoliko ciljanih vazdušnih napada na glavni grad Libana, Bejrut, tokom kojih su ubijeni visoki komandanti Hezbolaha, uključujući vođu te grupe Sajeda Nasralaha koji je ubijen u petak.

Izraelska vojska je saopštila da je do sada napala nekoliko hiljada ciljeva Hezbolaha. Hezbolah odgovara raketnim napadima prvenstveno usmerenim na sever Izraela, a opseg raketnih napada značajno je povećan poslednjih dana. Zabeleženo je i lansiranje rakete na oblast Tel Aviva koju su oborili izraelski sistemi protivvazdušne odbrane. Izraelska vojska saopštila je prošle sedmice da se priprema za kopnenu operaciju u Libanu, preneo je Tajms of Izrael.

  • Sve najnovije vesti o sukobu Izraela i Hezbolaha pratite na blogu UŽIVO

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Pao sneg: Nevreme ide ka Srbiji

Prethodnih dana snažan ciklon sa zapada Evrope premeštao se preko severa kontinenta, dalje na istok, a u sklopu njega i veoma izražen hladni front.

19:35

29.9.2024.

23 h

Podeli: