Svet 3

30.09.2024.

22:19

Uživo Snažni udari; Eskaliralo je; Vojska se povlači

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da je u vazdušnim udarima izvršenim protekle noći uništeno više desetina lokacija u dolini Beka koje drži libanska, pro-iranska militantna grupa Hezbolah.

Izvor: B92.net

Snažni udari; Eskaliralo je; Vojska se povlači
B92.net

Podeli:

Uživo

22:14

Oglasio se predsednik Irana

Iranski predsednik Masud Pezeškijan izjavio je danas da će se njegova zemlja snažno suprotstaviti "surovosti i zločinu arogantnih sila koje ubijaju generale i borce otpora".

On je u intervjuu za tv Al-Manar dodao da je siguran da svi muslimani kao i slobodan svet neće ostati nemi pred pritisicma i ugnjetavanjem.

Pezeškijan je u prostorijama pokreta Hezbolah u Teheranu odao počast njegovom ubijenom vođi Sajedu Hasanu Nasralahu i ostalim zvaničnicima tog pokreta.

22:14

IDF pozvala civile da se hitno udalje od komande Hezbolaha u Bejrutu

IDF poziva civile da se hitno udalje od nekoliko zgrada koje pripadaju Hezbolahu u južnom predgrađu Bejruta.

Pukovnik Avišaj Adre portparol IDF na arapskom jeziku, objavio je uz poruku i mape koje pozivaju civile da se distanciraju najmanje 500 metara od tri lokacije u Dahiji.

"Vi ste u blizini objekata Hezbolaha i IDF će snažno delovati protiv njih, radi vaše i bezbednosti članova vaše porodice, morate se odmah evakuisati i udaljiti najmanje 500 metara," navodi Adre.

22:03

Mirovne snage UN se povukle sa granice Izraela i Libana

Mirovne snage UN više ne patroliraju graničnim područjima na jugu Libana!

"Više ne možemo da patroliramo graničnim područjima na jugu zbog teške artiljerijske vatre izraelskih snaga i Hezbolaha," navodi portparol UN Stefan Dujarik.

Navodi da 10.000 pripadnika mirovnih snaga ostaje na položaju, ali da ne mogu da patroliraju putevima u blizini granice zbog "intenziteta raketiranja". Dujarik kaže da je deo civilnog osoblja "premešten na sever" iz predostrožnosti i da se situacija "prati iz sata u sat".

22:02

Libanska vojska se povukla sa granice sa Izraelom: Napad na Hezbolah očekuje sa svakog trena

Libanska vojska se povukla sa položaja na jugu zemlje u blizini granice sa Izraelom, navodi Rojters, pozivajući se na lokalne stanovnike i bezbednosni izvor.

"Trupe su se povukle sa položaja duž južne granice Libana sa Izraelom na najmanje pet kilometara severno od granice," rekao je za Rojters libanski bezbednosni izvor.

22:01

U toku snažni udari na pogranične gradove

Libanski mediji izveštavaju o snažnoj artiljerijskoj vatri koja je večeras pogodila pogranične gradove na jugu Libana.

20:47

Huti najavili: Eskaliraće?

Jemenski Huti najavili su da će eskalirati vojne operacije protiv Izraela kao odgovor na jučerašnje napade. Izrael je juče bombardirao ciljeve u Jemenu u napadima u kojima su ubijene najmanje četiri osobe, a 29 ih je ranjeno, prema ministarstvu zdravlja kojim upravljaju Huti.

20:01

Erdogan: GS UN bi trebalo da preporuči upotrebu sile prema Izraelu

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da bi Generalna skupština Ujedinjenih nacija trebalo da preporuči upotrebu sile, u skladu sa rezolucijom koju je donela 1950. godine, ako Savet bezbednosti UN ne uspe da zaustavi napade Izraela u Gazi i Libanu.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija treba brzo da preporuči upotrebu sile, kao što je to učinila sa rezolucijom o Ujedinjenju za mir iz 1950. godine, ako Savet bezbednosti ne može da iskaže potrebnu volju, rekao je Erdogan nakon sastanka kabineta u Ankari, preneo je Rojters.

19:47

Borelj: Od suštinskog značaja je izbeći bilo kakve dodatne intervencije u Libanu

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj rekao je danas da je od suštinskog značaja izbeći bilo kakve dodatne vojne intervencije u Libanu.

"Svaka dalja vojna intervencija dramatično bi pogoršala situaciju i to se mora izbeći," izjavio je Borelj nakon vanredne video konferencije ministara spoljnih poslova EU.

18:49

Blinken: Vođa Hezbolaha Nasralah bio je brutalni terorista

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da je ubijeni lider pokreta Hezbolah Hasan Nasralah bio "brutalni terorista među čijim brojnim žrtvama su bili i Amerikanci, Izraelci, civili u Libanu, Siriji, kao i mnogi drugi".

Tokom ministarskog sastanka o nanošenju poraza Islamskoj državi (ISIS) u Vašingtonu, Blinken je kazao da je Hezbolah pod vođstvom Nasralaha terorisao ljudi širom regiona i sprečio Liban da u potpunosti napreduje kao zemlja, prenosi ABC Njuz.

"Liban, region i čitav svet su bezbedniji bez njega", poručio je Blinken.

  • Sve najnovije vesti o sukobu Izraela i Hezbolaha pratite na blogu UŽIVO

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Pao sneg: Nevreme ide ka Srbiji

Prethodnih dana snažan ciklon sa zapada Evrope premeštao se preko severa kontinenta, dalje na istok, a u sklopu njega i veoma izražen hladni front.

19:35

29.9.2024.

1 d

Podeli: