Svet 3

30.09.2024.

13:36

Uživo Sprema se kopnena ofanziva: Komadosi prešli granicu; Hezbolah poslao poruku FOTO/MAPA

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da je u vazdušnim udarima izvršenim protekle noći uništeno više desetina lokacija u dolini Beka koje drži libanska, pro-iranska militantna grupa Hezbolah.

Izvor: B92.net

Sprema se kopnena ofanziva: Komadosi prešli granicu; Hezbolah poslao poruku FOTO/MAPA
Tanjug/AP Photo/Hussein Malla

Podeli:

Uživo

13:31

Hezbolah najavio spremnost da odbije planirane izraelske kopnene operacije

Libanska militantna grupa Hezbolah spremna je da odbije izraelske trupe ukoliko bude pokrenuta kopnenena operacija u Libanu, izjavio je danas zamenik generalnog sekretara te grupe Naim Kasem.

"Bitka može da traje dugo, a mi nismo ograničeni u našim mogućnostima. Spremni smo ukoliko neprijateljska vojska izvrši invaziju na terenu, snage otpora su spremne za kopnene bitke", rekao je Kasem za libansku televiziju LBCI.

Kasem tvrdi da Izrael neće moći da onesposobi vojni potencijal Hezbolaha, kao i da lideri grupe imaju zamenike, kao i rezervne snage.

"Pobeda je naša, potrebno nam je malo strpljenja", poručio je Kasem, preneo je Interfaks.

On je izrazio saučešće zbog ubistva lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha u izraelskom napadu u petak i demantovao informaciju koju je objavio Izrael da je na sastanku rukovodstva te grupe u trenutku izraelskog napada bilo prisutno 20 visokih komandanata.

Kasem je najavio da će Hezbolah uskoro izabrati novog generalnog sekretara. "Vol strit džurnal" objavio je, pozivajući se na dobro obaveštene izvore, da bi Izraelske odbrambene snage (IDF) mogle da pokrenu kopnenu operaciju u Libanu ove sedmice.

Izraelske vazdušne snage od prošle sedmice izvode masovne napade na ciljeve Hezbolaha u različitim oblastima Libana. Takođe je bilo nekoliko ciljanih vazdušnih napada na glavni grad Libana, Bejrut, tokom kojih su ubijeni visoki komandanti Hezbolaha, uključujući vođu te grupe Sajeda Nasralaha koji je ubijen u petak.

Izraelska vojska je saopštila da je do sada napala nekoliko hiljada ciljeva Hezbolaha. Hezbolah odgovara raketnim napadima prvenstveno usmerenim na sever Izraela, a opseg raketnih napada značajno je povećan poslednjih dana. Zabeleženo je i lansiranje rakete na oblast Tel Aviva koju su oborili izraelski sistemi protivvazdušne odbrane. Izraelska vojska saopštila je prošle sedmice da se priprema za kopnenu operaciju u Libanu, preneo je Tajms of Izrael.

12:56

Objavljena mapa: Očekujemo da će kopnena ofanziva početi odavde

12:24

Rusija poručila: Osuđujemo

Rusija osuđuje ubistvo lidera Hezbolaha Hasana Nasrulaha i izraelske udare na Liban i smatra da je to dovelo do značajne destabilizacije regiona Bliskog istoka, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Ruska strana osuđuje slične akcije. Smatramo da su one dovele do značajne destabilizacije situacije u regionu", rekao je Peskov odgovarajući na novinarsko pitanje, prenosi RIA Novosti.

Peskov je naveo da neselektivno bombardovanje stambenih naselja u Libanu dovodi do ogromnog broja žrtava, što će za posledicu imati humanitarnu katastrofu koju vidimo u Gazi.

Od prošle nedelje izraelsko ratno vazduhoplovstvo izvodi masovne udare na ciljeve Hezbolaha u Libanu. Izraelski avioni izveli su i nekoliko ciljanih vazdušnih udara na Bejrut, u kojima je ubijen i lider Hezbolaha Hasan Nasralah.

11:39

Pojavile su se nezvanične informacije o eksplozijama u Damasku u Siriji.

11:35

Izraelski tenkovi na granici sa Libanom

09:25

Izrael oborio dron

Izraelska vojska je na svom zvaničnom Telegram kanalu javila da je presrela bespilotnu letelicu, koja je pala u izraelske teritorijalne vode na severu.

Itai Blumenthal, vojni dopisnik izraelskog Kanala 11, objavio je na društvenim mrežama da je dron koji je ranije presrela izraelska vojska gađao infrastrukturu u gasnom polju Kariš.

Izraelska vojska je takođe objavila snimak za koji kaže da se vidi presretanje.
 

08:59

Novi udar na Bejrut
  • Sve najnovije vesti o sukobu Izraela i Hezbolaha pratite na blogu UŽIVO

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Pao sneg: Nevreme ide ka Srbiji

Prethodnih dana snažan ciklon sa zapada Evrope premeštao se preko severa kontinenta, dalje na istok, a u sklopu njega i veoma izražen hladni front.

19:35

29.9.2024.

18 h

Podeli: