Svet 3

30.09.2024.

8:25

Uživo Rastu tenzije: Više od 10 udara, stotine mrtvih; Hamas potvrdio: Ubijen je

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da je u vazdušnim udarima izvršenim protekle noći uništeno više desetina lokacija u dolini Beka koje drži libanska, pro-iranska militantna grupa Hezbolah.

Izvor: B92.net

Rastu tenzije: Više od 10 udara, stotine mrtvih; Hamas potvrdio: Ubijen je
EPA-EFE/WAEL HAMZEH

Podeli:

Uživo

09:25

Izrael oborio dron

Izraelska vojska je na svom zvaničnom Telegram kanalu javila da je presrela bespilotnu letelicu, koja je pala u izraelske teritorijalne vode na severu.

Itai Blumenthal, vojni dopisnik izraelskog Kanala 11, objavio je na društvenim mrežama da je dron koji je ranije presrela izraelska vojska gađao infrastrukturu u gasnom polju Kariš.

Izraelska vojska je takođe objavila snimak za koji kaže da se vidi presretanje.
 

08:59

Novi udar na Bejrut

08:52

Ubijeni ideri Narodnog fronta za oslobođenje Palestine

Narodni front za oslobođenje Palestine (PFLP) saopštio je danas da su tri lidera te palestinske grupe protekle noći ubijena u izraelskom vazdušnom napadu na četvrt Kola u Bejrutu.

Na meti udara bio je gornji sprat jedne stambene zgrade, prenosi Rojters pozivajući se na neimenovanog svedoka.

08:21

Amerika: Zabrinuti smo

Bajdenova administracija je zabrinuta da Iran planira osvetnički napad zato što je Izrael ubio lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha i radi sa Izraelom na odbrani, rekao je sinoć za Si-En-En američki zvaničnik.

Bajdenova administracija je vodila multinacionalnu odbranu Izraela sredinom aprila, kada je Iran lansirao više od 300 dronova i projektila na Izrael kao odgovor na izraelski napad na visoke oficire Iranske revolucionarne garde u Siriji.

Američki zvaničnik odbio je da kaže kakav se napad očekuje od Irana, a nije precizirao ni korake koje je preduzela američka vojska.

Strahovi od šireg regionalnog rata na Bliskom istoku porasli su poslednjih nedelja dok Izrael intenzivira svoje napade na Hezbolah u Libanu, a grupa koju podržava Iran obećava da će nastaviti borbu iako su mnogi njeni najviši komandanti ubijeni. Nasralah je ubijen u masovnom izraelskom napadu u petak u južnom Bejrutu.

On je decenijama predvodio najmoćniju proiransku militantnu grupu na Bliskom istoku i njegova smrt je težak udarac za Hezbolah, kao i veliki udarac iranskoj kontroli nad regionom.
 

08:02

Novi udar na Bejrut

07:59

Protesti u Pakistanu zbog smrti Nasralaha: "Smrt Americi"

Policija u južnom pakistanskom gradu Karačiju saopštila je da je sedam policajaca povređeno nakon što su ih demonstranti gađali kamenjem dok su pokušavali da dođu do američkog konzulata tokom protesta zbog ubistva lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha.

Demonstranti su uzvikivali "Smrt Americi" dok su nosili postere sa likom Nasrale.

"Policija je morala da upotrebi pendreke i suzavac protiv onih koji su probili kordone", rekao je zamenik generalnog inspektora policije Asad Raza, dodajući da su demonstranti pokušali da dođu do područja izvan kordona.

On kaže da će policija podneti krivične prijave protiv demonstranata koji su se nasilno ponašali. Protesti su okupili 3.000 ljudi, navodi The Times of Israel.
 

07:55

Liban: Samo juče je ubijeno više od 100 ljudi

Više od 100 ljudi ubijeno je juče širom Libana u izraelskim napadima, saopštilo je ministarstvo zdravlja te zemlje.

Isti izvor je rekao da je više od 1.000 Libanaca ubijeno i 6.000 ranjeno u protekle dve nedelje, ne precizirajući koliko je civila.

Vlada je saopštila da je milion ljudi, petina stanovništva, napustilo svoje domove.

07:39

Izraelci ubili vođu Hamasa u Libanu

Vođa Hamasa u Libanu ubijen je u izraelskom napadu, objavila je palestinska militantna grupa.

Fateh Sherif Abu el-Amin poginuo je zajedno s nekim članovima svoje porodice u napadu na jugu Libana, rečeno je.

Hamas vodi rat protiv Izraela u Gazi gotovo godinu dana. Slično libanonskoj militantnoj grupi Hezbolah, podupire je Iran.

Jutrošnja izjava Hamasa usledila je nakon što je druga palestinska militantna grupa, Narodni front za oslobođenje Palestine (PFLP), rekla da su trojica njenih vođa ubijena u napadu u centru Bejruta.

07:38

U noćašnjim vazdušnim udarima uništene desetine lokacija Hezbolaha u dolini Beka

U saopštenju se navodi da su među lokacijama koje su bile meta napada izraelske ratne avijacije bili raketni lanseri i zgrade u kojima je Hezbolah skladištio oružje, prenosi Tajms of Izrael.

IDF dodaje da su izraelski avioni izveli napade i na druge lokacije u južnom Libanu koje Hezbolah koristi za, kako je navedeno, terorističke operacije protiv Izraela.

Izraelska vojska je saopštila i da je presrela sumnjivu vazdušnu metu koja je iz Libana ušla u izraelski vazdušni prostor.

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u oblasti pograničnog grada Ramot Naftali na severu Izraela zbog fragmenata uništene rakete koji su padali na zemlju, dodaje se u saopštenju.

  • Sve najnovije vesti o sukobu Izraela i Hezbolaha pratite na blogu UŽIVO

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Pao sneg: Nevreme ide ka Srbiji

Prethodnih dana snažan ciklon sa zapada Evrope premeštao se preko severa kontinenta, dalje na istok, a u sklopu njega i veoma izražen hladni front.

19:35

29.9.2024.

14 h

Podeli: