Svet 8

30.09.2024.

10:42

Uživo Rusi stigli pred velike gradove; Ukrajinski arsenal pretvoren u pepeo

Rat u Ukrajini – 950. dan.

Izvor: B92.net

Rusi stigli pred velike gradove; Ukrajinski arsenal pretvoren u pepeo
Profimedia

Podeli:

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da bi u oktobru na sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u američkoj vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj, Ukrajina i njeni partneri trebalo da definišu zajedničke korake i zajedničku viziju kako povećati pritisak na Rusiju.

Sve najnovije vesti o ratu u Ukrajini pratite na blogu UŽIVO

Uživo

11:27

Moskva: Američki penzioner priznao učešće u ratu protiv Rusije

Američki penzioner Stefan Habard, kome se u Moskvi sudi pod optužbom da se kao plaćenik borio protiv Rusije, priznao je krivicu za učešće u vojnom sukobu sa Rusijom na strani Ukrajine za novčanu nagradu, prenose ruski mediji.

"Da, slažem se sa navedenim optužbama", rekao je 72-godišnji Habard, a prenosi RIA Novosti.

Prema Krivičnom zakoniku o učešću plaćenika u oružanom sukobu ili neprijateljskim aktivnostima protiv Rusije, za to je predvidjena kazna zatvora u trajanju od 7 do 15 godina.

Tužilac je na ročištu pročitao optužbe protiv Habarda navodeći, izmedju ostalog, da je ovaj Amerikanac u februaru 2022. godine sklopio ugovor sa teritorijalnom odbranom grada Izjuma u Harkovskoj oblasti, vojnom jedinicom pod jurisdikcijom ukrajinskog Ministarstva odbrane, za platu od najmanje hiljadu dolara mesečno.

Tužilaštvo tvrdi da je Habard prošao obuku, dobio oružje i municiju i učestvovao u oružanom sukobu sve dok ga 2. aprila 2022. godine nije zarobio ruski vojnik.

Habard, rodom iz američke savezne države Mičigen, decenijama je radio kao predavač engleskog jezika u inostranstvu, potvrdila je njegova sestra Patriša Foks za Rojters.

Ona je negirala da je njen brat bio placenik, dodajući da on nije imao interes da se bori u nekom ratu.
 

10:44

Rusi prodaju nekretnine, ali u srušenom Mariupolju

10:39

Zelenski pred sastanak u Ramštajnu: Moramo pritisnuti Rusiju

10:35

Ukrajinci znaćete, ali ne sve

Šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak izjavio da će ukrajinski plan pobede, koji je predsednik te zemlje Volodimir Zelenski predstavio američkom predsedniku Džou Bajdenu prošle nedelje, biti predstavljen Ukrajincima, ali samo delimično jer postoje delovi koji su poverljivi.

Jermak je naveo da se sve što postane javno čuje ne samo u Ukrajini, već da to čuje i neprijatelj.
"Neki detalji ovog plana su poverljivi. Ali, znate, važno je da se realizacija ovog plana vidi na neprijateljskoj teritoriji i da se to vidi u rezultatima i pobedama naše vojske", rekao je Jermak.

On je dodao da će Ukrajinci razumeti potrebu da se određeni delovi plana pobede ne otkrivaju.
 

10:17

Rusi se približavaju velikim gradovima

Rusi su postigli napredak na važnim sektorima fronta i rat bi mogao da se približi velikim gradovima, tvrdi zamenik komandanta Treće jurišne brigade Maksim Žorin.

"Svi su se već navikli na vest o napredovanju ruskih trupa, `negde na istoku`. Uključujući velike gradove sa stotinama hiljada ljudi", objavio je Žorin na Telegramu.

Istakao je da je dinamika rata sada veoma visoka, a da ruske trupe samo pojačavaju tempo.

Kaže da su ukrajinske jedinice iscrpljene bez rotacija i normalnih zamena.

"Ukrajinsko društvo treba da se probudi. Ne želim nikoga da plašim, ali trenutno nismo u najboljoj poziciji. Da bismo sve ovo izbacili, treba da delujemo, a ne da čekamo i sanjamo. I ono što je veoma važno je da prestanemo da verujemo u bajke o trenutnoj pobedi i miru, što će `on to učiniti za nas`, dodao je Žorin.

10:16

Vojna grupa "zapad" zauzela je 44 uporišta Oružanih snaga Ukrajine

Jedinice grupe trupa "zapad" Oružanih snaga Rusije su za 24 sata popravile situaciju i zauzele 44 uporišta Oružanih snaga Ukrajine, saopštio šef pres centra grupe Ivan Bigma.

Bigma je rekao da su sisti PVO zapadne grupe snaga uništili sedam ukrajinskih dronova.

Iznad Belgorodske oblasti Rusije uništene su dve bespilotne letelice sinoć, saopštava Moskva.

09:33

Ukrajinski izveštaj o ruskim gubicima

09:25

"Najgora noćna mora NATO-a, ruske rakete pretvorile su najnoviji ukrajinski arsenal u pepeo"

Poznati vojni analitičar Skot Riter nedavno je podvukao strateški pristup Rusije, ističući da Rusija, uprkos svojim agresivnim akcijama, nije preterano reagovala, već je efektivno demontirala strategije NATO-a i nanela teške udarce ukrajinskoj vojsci.

Riterovi uvidi bacaju svetlo na složenu dinamiku sukoba, naglašavajući potrebu za nijansiranim razumevanjem ruske vojne taktike i geopolitičkih ciljeva.

"Najgora noćna mora NATO-a, ruske rakete pretvorile su najnoviji ukrajinski arsenal u pepeo", glasi naslov intervjua sa Riterom, objavljenog na Jutjubu.
 

08:28

Ukrajinska PVO: Oboreno 67 od 73

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Pao sneg: Nevreme ide ka Srbiji

Prethodnih dana snažan ciklon sa zapada Evrope premeštao se preko severa kontinenta, dalje na istok, a u sklopu njega i veoma izražen hladni front.

19:35

29.9.2024.

15 h

Podeli: