Svet 20

30.09.2024.

23:37

Rat – dan 950: Borbe ne prestaju; Ukrajina dobila zeleno svetlo; Menja se tok rata?

Rat u Ukrajini – 950. dan.

Izvor: B92.net

Rat – dan 950: Borbe ne prestaju; Ukrajina dobila zeleno svetlo; Menja se tok rata?
Profimedia

Podeli:

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštavaju da su oborile 67 od 73 drona i jednu od tri rakete koje je lansirala Rusija na Kijev.

Oružane snage Rusije su za 24 sata zauzele 44 uporišta Oružanih snaga Ukrajine, saopštio šef pres-centra grupe "Zapad" Ivan Bigma.

 

Završeno

22:44

Ukrajina dobila zeleno svetlo?

Ukrajina, kao suverena država, može da donosi sopstvene odluke u vezi sa udarima po ciljevima u Rusiji sopstvenim oružjem, izjavio je danas portparol Stejt departmenta Metju Miler odgovarajući na pitanje o mogućnosti da Ukrajina dobije dozvolu od SAD da udari američkim oružjem duboko u Rusiju.

"Pre svega, Ukrajini nije potrebna naša dozvola da gađa ruske ciljeve. Oni su suverena država i mogu samostalno da koriste oružje koje su stvorili, a ima ga dosta", rekao je Miler, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

21:49

Sibiha: Ukrajina očekuje da Mađarska podrži mirovne inicijative Kijeva

Ukrajina očekuje da Mađarska podrži njene mirovne inicijative, izjavio je ministar spoljnih poslova Ukrajine Andrij Sibiha tokom sastanka sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom.

Oni su razgovarali o razvoju odnosa Ukrajine i Mađarske, ruskoj agresiji na Ukrajinu, načinima za postizanje sveobuhvatnog, pravednog i trajnog mira za Ukrajinu na osnovu formule mira i Povelje UN, kao i o pozivanju Rusije na odgovornost za počinjene ratne zločine, navodi se u saopštenju ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova.

20:05

Ukrajinski dron uništava ruske položaje

18:54

Veliki juriš Rusa

Na društvenim mrežema pojavili su se snimci koji prikazuju kako je ruska vojska probila odbranu VSU na bokovima Ugljedara, zahvativši grad u klešta.

Borbena vozila i vozila pešadije, pod neprijateljskom vatrom, isporučuju pešadiju na juriš na odbrambene položaje u šumskim pojasevima.

18:45

Stoltenberg: Zemlje NATO treba u potpunosti da podrže UKR plan o budućnosti Kijeva

Zemlje NATO treba u potpunosti da podrže ukrajinski plan za njenu sopstvenu budućnost, izjavio je danas odlazeći generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg.

"Trebalo bi da podržimo ukrajinsku inicijativu", rekao je Stoltenberg u intervjuu za briselski portal Politiko, dan pre povlačenja sa mesta generalnog sekretara NATO.

18:07

Gori ruska hemijska fabrika u Permskoj oblasti

18:05

Nemačka šalje Ukrajini rakete "taurus"

Mišljenje ministra spoljnih poslova Nemačke Anelena Berbok nimalo neće uticati na odbijanje nemačkog kancelara Olafa Šolca da Ukrajini isporuči rakete "taurus", izjavio je portparol nemačke Vlade Štefan Hebeštrajt.

"Kancelar je već odavno zauzeo jasan stav po ovom pitanju i on ostaje na snazi", rekao je Hebeštrajt novinarima, odgovarajući na pitanje ima li izjava nemačke ministarke uticaja na aktuelno odbijanje nemačke Vlade da isporuči Ukrajini oružje dugog dometa, odnosno, raketa „taurus “.
 

17:19

Putin istakao hrabrost i odlučnost ruske vojske

Ruski predsednik Vladimir Putin istakao je hrabrost i odlučnost ruske vojske "koja se bori u zoni specijalne operacije".

"Želeo bih još jednom da istaknem hrabrost i odlučnost naših vojnika i oficira koji se bore na prvoj liniji fronta, kao i nesebičan rad desetina hiljada civilnih specijalista, lekara, nastavnika, građevinara, inženjera, radnika koji pošteno ispunjava svoju dužnost, ponekad u veoma teškim, opasnim uslovima, i pomažu da se obnovi miran život u Novorosiji i Donbasu", rekao je Putin povodom Dana ujedinjenja Donjecke, Luganske, Zaporoške i Hersonske oblasti sa Ruskom Federacijom.

15:28

Stoltenberg: NATO da ne odustane od upućivanja pomoći Ukrajini

Članice NATO ne bi trebalo da odustanu od upućivanja veće vojne pomoći Ukrajini zbog nepromišljene nuklearne retorike predsednika Rusije Vladimira Putina, izjavio je danas odlazeći generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u intervjuu za Rojters.

Stoltenberg je reagovao na Putinovu prošlonedeljnu izjavu da bi Rusija mogla da upotrebi nuklearno oružje ako bude pogođena konvencionalnim raketama i da će Moskva svaki napad na nju podržan od strane nuklearne sile smatrati zajedničkim napadom, navela je agencija.

"Ono što smo videli je obrazac bezobzirne ruske nuklearne retorike i poruka, i to se uklapa u taj obrazac", rekao je Stoltenberg, koji će sutra, posle decenije na funkciji, predati rukovođenje NATO bivšem holandskom premijeru Marku Ruteu.

20 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Pao sneg: Nevreme ide ka Srbiji

Prethodnih dana snažan ciklon sa zapada Evrope premeštao se preko severa kontinenta, dalje na istok, a u sklopu njega i veoma izražen hladni front.

19:35

29.9.2024.

1 d

Podeli: