Svet 0

29.09.2024.

23:06

Otkriveno kako je lociran Nasralah: Bio je obeležen?

Poslednjih sati u javnost izlazi sve više informacija o ubistvu lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha.

Izvor: Telegraf.rs/Protothema

Otkriveno kako je lociran Nasralah: Bio je obeležen?
EPA-EFE/RAHAT DAR

Podeli:

Pojedini mediji se fokusiraju na to kako je lider militanata neutralisan, drugi pišu o bombama koje su korišćene, a treći su u šoku zbog ogromne eksplozije koja je razorila nekoliko zgrada u Bejrutu tokom izraelskih vazdušnih napada.

Izraelska vojska je zvanično potvrdila da je godinama prikupljala informacije o Hasanu Nasralahu dok je izraelski novinar Amišaj Stajn, pozivajući se na TV kanal Al Hadat iz Saudijske Arabije, objavio šokantne detalje o tome kako su Izraelci došli do skrovišta lidera Hezbolaha.

"Čoveku koji se susreo sa Nasralahom ruka je bila umrljana supstancom koju je Izrael mogao da otkrije. Tako je potvrđeno da je Nasralah u skloništu", navodi izraelski novinar Amišaj Stajn.

Portparol izraelske vojske, general-potpukovnik Nadav Šošani, podsetimo, rekao je da je operacija pod nazivom "Novi poredak" pokrenuta petak dok se Nasralah sastao sa visokim zvaničnicima Hezbolaha.

"Imali smo obaveštajne podatke u realnom vremenu, priliku, operativnu priliku koja nam je omogućila da izvedemo napad", rekao je Šoašani novinarima.

Izraeski vojni radio je preneo, pozivajući se na šefa eskadrile vazduhoplovstva koja je preuzela operaciju, da su piloti obavešteni o meti neposredno pre poletanja.

"Piloti nisu znali ko je meta u danima kada se planirao napad", rekao je neimenovani oficir IDF i dodao da su dobili informacije nekoliko sati pre nego što su poleteli ka Libanu.

Šošani je odbio da komentariše spekulacije da su u napadu možda korišćene teške bombe američke proizvodnje Mark 84.

Brigadni general Amišaj Levin, komandant vazdušne baze Hadžerim, rekao je novinarima da su desetine projektila pogodile metu u roku od nekoliko sekundi.

Ali Karaki, koji je šef Hezbolahovih snaga na južnom frontu, takođe je ubijen u napadu.

"Prikupljali smo informacije o Nasralahu nekoliko godina. Decenijama smo prikupljali obaveštajne podatke shvatajući da će u jednom trenutku pokušati da započne rat. Imali smo informacije u realnom vremenu i izveli smo napad", precizirao je Šošani.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: