Svet 3

29.09.2024.

16:45

Kamala, tvoje tvrdnje su odbačene

Šefovi diplomatija zemalja EU bliskih Sjedinjenim Američkim Državama izjavili su da se ne slažu sa izjavom američke potpredsednice i kandidatkinje demokrata Kamale Haris da se svetski lideri smeju bivšem predsedniku i kandidatu republikanaca Donaldu Trampu.

Izvor: Tanjug

Kamala, tvoje tvrdnje su odbačene
EPA-EFE/DEMETRIUS FREEMAN / POOL

Podeli:

Šefovi diplomatija zemalja EU koji su učestvovali na 79. zasedanju Generalne skupštine UN rekli su, komentarišući ocenu Kamale Haris koju je iznela tokom predsedničke debate u septembru, da će sarađivati sa onim ko  bude pobedio na predsedničkim izborima u SAD, prenosi Foks njuz.

Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani rekao je da će Italija, ako Tramp bude novi predsednik, sarađivati sa njim kao i pre kada je bio na čelu SAD, dodajući da je Italija prijatelj Amerike.

"Za nas su transatlantski odnosi ključna strategija naše spoljne politike", istakao je Tajani.

Šefovi diplomatija Litvanije i Češke, Gabrielius Landsbergis i Jan Lipavski, istakli su da će izbor prepustiti američkim glasačima.

"Moja uloga nije da komentarišem takve političke izjave", rekao je Lipavski, ali je pohvalio Trampovu "snažnu" poruku o izdvajanjima za odbranu, za koju je izrazio nadu da će je Evropa i dalje podržavati usled ruske agresije protiv Ukrajine.

Landsbergis je naveo da je odnos Litvanije i SAD "više od politike" i ponovio da će, ko god bude pobedio na izborima u SAD, morati da se fokusira na poruku o izdvajanjima za odbranu za koju se Tramp zalagao tokom prvog predsedničkog mandata.

Nijedna zemlja EU, međutim, nije izrazila toliko nade da će Tramp osvojiti i drugi mandat kao Mađarska, navodi Foks njuz.

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je da mađarska vlada ima "ogromna očekivanja" od nove Trampove administracije ako on pobedi.

"Mi imamo ogromna očekivanja jer verujemo da bi administracija predsednika Trampa mogla da reši mnoge od velikih kriza koje nam daju dosta razloga za zabrinutost", rekao je Sijarto.

On je dodao da zaista nije video da se bilo ko smeje Trampu.

"Video sam da se mnogi plaše. Boje se američkog predsednika koji je pošten, koji nije talac liberalnog mejnstrima i predstavlja patriotsku poziciju, i jasno kaže da je Amerika na prvom mestu", naveo je Sijarto.
 

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: