Svet 12

29.09.2024.

12:04

Uživo Rusija krenula na NATO?; Pogođeni su

Rat u Ukrajini – 949. dan. Ruske oružane snage su napale jutros oblast Zaporožja.

Izvor: B92

Rusija krenula na NATO?; Pogođeni su
Shutterstock/Mike Mareen

Podeli:

  • Sve najnovije informacije o ratu u Ukrajini pratite u blogu B92.net

Uživo

12:05

Zelenski: Dobio sam direktne informacije od Trampa da će podržati Ukrajinu ako pobedi na izborima

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je dobio "veoma direktne informacije" od republikanskog predsedničkog kandidata SAD Donalda Trampa da će, ukoliko pobedi na izborima u novembru, podržati Ukrajinu u ratu protiv Rusije. 

EPA-EFE/TING SHEN / POOL

11:49

Brifing Ministarstva odbrane Rusije
  • Avijacija, dronovi, raketne snage i ruska artiljerija uništili su dva infrastrukturna objekta za gorivo i radio-tehnički obaveštajni centar ukrajinske vojske.
  • Grupa "Sever" uništila je četiri ukrajinska vozila, protivnik je izgubio do 70 vojnika;
  • Ruske snage PVO za dan su uništile 172 ukrajinska drona;
  • Ukrajinska vojska je izgubila do 450 vojnika u zoni delovanja grupe "Zapad";
  • Gubici ukrajinskih snaga u zoni delovanja grupe "Centar" za dan iznose do 620 vojnika, tenk i dva oklopna vozila;
  • Jedinice Južne grupe trupa odbile su tri kontranapada Oružanih snaga Ukrajine;
  • Oružane snage Ukrajine izgubile su do 610 vojnika u zoni odgovornosti grupe "Jug", a u zoni delovanja grupe "Istok" do 135 vojnika i jedan tenk;
  • Grupa "Dnjepar" likvidirala je do 80 ukrajinskih vojnika;
  • Ukrajinske snage su za dan ukupno izgubile do 1965 ljudi.

11:48

Gađana zgrada sa oficirima NATO

Oružane snage Rusije izvele su napad na zgradu Službe bezbednosti Ukrajine u Zaporožju gde su se nalazili oficiri NATO, saopštio je proruski pokret otpora.

Kako je precizirano, u napadu je poginulo 15 stranaca.
 

11:13

Ruske snage oslobodile su naseljeno mesto Makejevka u LNR na kupjansko-limanskom pravcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
 

10:28

Oboren dron

Ruski sistemi PVO su noćas oborile iznad Luganska ukrajinski dron punjen kasetnom municijom.

Usled pada delova drona oštećene su četiri kuće. Nema povređenih.
 

09:16

Hiljade mrtvih

08:09

Uništeni su

Ruska protivvazdušna odbrana je tokom protekle noći presrela i uništila 125 ukrajinskih bespilotnih letelica iznad sedam regiona Ruske Federacije i iznad Azovskog mora, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane (MO).

"Tokom protekle noći, ukrajinske snage su pokušale da izvedu teroristički napad pomoću bespilotne letelice na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije.

Dežurni PVO sistemi su uništili i presreli 125 ukrajinskih bespilotnih letelica", navodi se u poruci ruskog MO, prenosi agencija RIA Novosti.

Prema podacima ministarstva, 67 bespilotnih letelica je uništeno nad teritorijom Volgogradske oblasti , 17 iznad Belgorodske oblasti, 17 iznad Voronješke, 18 iznad Rostovske oblasti, po jedna nad teritorijama Brjanske i Kurske oblasti i Krasnodara, a tri iznad Azovskog mora.

08:08

Rusi su napali, sve gori

Ruske oružane snage su napale jutros oblast Zaporožja navođenim vazdušnim projektilima ciljajući stambene zgrade, objavio je danas na svom Telegram kanalu Ivan Fedorov, šef ukrajinske Zaporoške oblasti.

"Izbilo je nekoliko požara. Delimično je uništena jedna stambena zgrada", saopštio je Fedorov na Telegramu, prenosi agencija Ukrinform i dodaje da je ranjeno petoro ljudi. Ukrinform navodi da su se u Zaporožju čule dve serije eksplozija nakon napada ruskih snaga.

Ukrajinski zvaničnici su saopštili ranije da su ruske snage juče izvršile dva uzastopna napada na medicinski centar u gradu Sumi, na severoistoku Ukrajine, severno od Zaporožja u kojima je poginulo šest osoba, preneo je ranije Rojters.

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Ihor Klimenko objavio je na svom Telegram kanalu da je u prvom napadu ubijena jedna osoba i oštećen plafon na nekoliko spratova bolnice.

Prema rečima Klimenka, dok je trajala evakuacija pacijenata i osoblja došlo je do novog ruskog napada u kojem je poginulo još pet osoba, navodi britanska agencija.

Regionalna administracija saopštila je da su u napadu na Sumi upotrebljeni dronovi.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: