Svet 1

28.09.2024.

18:23

Agonija se nastavlja: Putin će morati da sedne za sto?

Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg ocenio je danas da rusko rukovodstvo ne misli ozbiljno na mirno rešenje sukoba u Ukrajini.

Izvor: Tanjug

Agonija se nastavlja: Putin će morati da sedne za sto?
Tanjug/Alexei Danichev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Podeli:

"Svi znamo da će rat u Ukrajini, kao i svaki drugi rat, na kraju biti rešen za pregovaračkim stolom. A smisao pregovora može biti samo kada u njima učestvuju obe strane, Rusija i Ukrajina. Da li se sada stiče utisak da ruska strana nije baš ozbiljna u vezi sa smislenim pregovorima? Da! Ali nadam se da će se to u jednom trenutku dogoditi", rekao je on za austrijsku novinsku agenciju APA.

Prema njegovim rečima, Kina, Brazil, Indija i druge zemlje takođe treba da budu uključene u napore za mirovno rešenje.

"Moramo da uključimo ove države u proces. Ovo je ključni momenat, jer u suprotnom mir ne može da se postigne", smatra on.

Šalernberg je ocenio da je rat u Ukrajini pokazao potrebu za potpunom reorganizacijom saradnje sa Globalnim Jugom.

"Ako Rusija uspe da napadne susednu državu u neoimperijalističkom duhu, a onda objasni drugim zemljama da su pravi agresor NATO i Evropska unija, onda se zaista postavlja pitanje: kako je to moguće? Verujem da dijalog treba da tražimo mnogo aktivnije i zaista pod ravnopravnim uslovima", dodao je on.

Istakao je da Austrija podržava reformu Saveta bezbednosti UN koja će uključivati proširenje sastava ovog tela i ograničavanje prava veta njegovih stalnih članica.

"Savet bezbednosti koji sada imamo odražava svet iz 1945. godine. To je svet prošlosti. Ako to ne možemo da promenimo, UN će na kraju izgubiti svoj značaj. Savet bezbednosti bi trebalo da uključuje afričke, latinoameričke i azijske države. I drugo, moramo ograničiti veto, i mora postojati redovan proces revizije", rekao je on.

Šalenberg je istakao da Austrija želi da "UN budu relevantne i efikasne", ali to, kako je ocenio, trenutno nije slučaj.

"UN su blokirane - bilo da se radi o Ukrajini, Bliskom istoku ili afričkim sukobima. Ako se ovo nastavi, UN će u jednom trenutku izgubiti na važnosti. To niko od nas ne želi", rekao je austrijski ministar.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: