Svet 2

28.09.2024.

15:57

Ubijen general: Vlasti se oglasile

Iranske vlasti saopštile su danas da je "istaknuti zapovednik u Iranskoj reveolucionarnoj gardi (IRG), general Abas Nilforušan (58) poginuo u izraelskom vazdušnom napadu na Bejrut" u kojem je likvidiran i lider Hezbolaha Hasan Nasralah.

Izvor: Tanjug

Ubijen general: Vlasti se oglasile
Tanjug/P Photo/Hussein Malla

Podeli:

Iranska državna novinska agencija IRNA navodi da je general Nilforušan bio pod američkim sankcijama, prenosi AP.

SAD su identifikovale Nilforušana kao zamenika komandanta za operacije u IRG, a sankcionisale su ga 2022. godine uz obrazloženje da predvodi organizaciju "direktno zaduženu za suzbijanje građanskih protesta u Iranu".

Američke sankcije Nilforušanu su uvedene u jeku višemesečnih protesta zbog smrti Mahse Amini koja je uhapšena zbog navodnog nepoštovanja pravila o nošenju marame, hidžaba, a potom je preminula u pritvoru iranske policije za moral.

Nilforušan je takođe služio u Siriji podržavajući predsednika Bašara al-Asada u višedecenijskom građanskom ratu, a služio je i u iransko-iračkom ratu 1980-ih.
 

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: