Svet 2

28.09.2024.

15:17

Zajednička vežba Japana, SAD, Australije, Novog Zelanda i Filipina u Južnom kineskom moru

Pripadnici vojski Japana, Sjedinjenih Američkih Država, Australije, Novog Zelanda i Filipina održali su zajedničku pomorsku vežbu u Južnom kineskom moru.

Izvor: Tanjug

Zajednička vežba Japana, SAD, Australije, Novog Zelanda i Filipina u Južnom kineskom moru
Profimedia

Podeli:

Multilateralna pomorska aktivnost ovih pet zemalja uključuje pomorske i vazduhoplovne jedinice zemalja učesnica i "demonstrira kolektivnu posvećenost jačanju regionalne i međunarodne saradnje u podršci slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku", izjavio je načelnik oružanih snaga Filipina Romeo Bravner mlađi, prenosi ABC njuz.

Iz australijskog Ministarstva odbrane saopšteno je da su se vežbi priključili brod HMAS Sidnej i pomorski patrolni avion P-8A Posejdon.

U vežbi je učestvovao i razarač Sazanami japanskih pomorskih odbrambenih snaga, saopštilo je japansko Ministarstvo odbrane.

Tri dana ranije razarač Sazanami postao je prvi brod japanskih pomorskih odbrambenih snaga koji je zajedno sa australijskim i novozelandskim brodovima plovio kroz Tajvanski moreuz, saznaje Kjodo iz upućenih izvora.

Japanska vlada nije priznala prolazak broda kroz Tajvanski moruz, ali je informacija o tome izvazvala reakciju Kine, za koju je  Tajvan sastavni deo njene teritorije.

Kina polaže pravo na veći deo Južnog kineskog mora, koje je bogato prirodnim resursima i važna je trgovačka ruta.
 

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: