Svet 18

28.09.2024.

19:43

Uživo Silovit napad Rusa; Granatirana Gorlovka; Ima mrtvih u Hersonu

Danas je 948. dan rata u Ukrajini. Ukrajinska vojska navodi da Rusija ne prestaje da napada duž granice Sumske i Černigovske oblasti.

Izvor: B92

Silovit napad Rusa; Granatirana Gorlovka; Ima mrtvih u Hersonu
Profimedia

Podeli:

  • Sve najnovije informacije o ratu u Ukrajini pratite u blogu B92.net

    Uživo

    20:54

    Snimak uništenog Volčanska

    20:53

    Peskov: Izjave zapadnih zvaničnika o ratu sa Rusijom Kremlj vidi kao zvaničan stav

    Izjave zvaničnika zapadnih zemalja o pripremama za rat sa Rusijom Kremlj vidi kao zvaničan stav tih zemalja, izjavio je danas portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov TV reporteru Pavelu Zarubinu.

    "Treba uzeti u obzir zvanične izjave, posebno kada se daju na tako visokom, čak i na najvišem nivou. Svakako procenjujemo pristupe druge strane – naših partnera ili naših protivnika, na osnovu ovih zvaničnih izjava. Ovo odražava njihov stav", ocenio je Peskov, prenosi TASS.

    19:52

    Zelenski saopštio broj žrtava: Rusija je udarila "Šahedima"

    Osam osoba je poginulo, a 11 povređeno u jutrošnjem ruskom napadu dronovima na bolnicu u Sumiju, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

    "Rusija je udarila 'šahedima' jednu od gradskih bolnica. Do sada je umrlo osam osoba. Moje saučešće porodicama i najmilijima. Jedanaest osoba je povređeno, 113 pacijenata je evakuisano iz bolnice", napisao je Zelenski na Telegram kanalu.

    Prema njegovim rečima, u toku je akcija spasavanja i otklanjanja posledica napada, kao i pružanja neophodne pomoći onima kojima je potrebna.

    "Svi u svetu koji pričaju o ovom ratu treba da obrate pažnju na to gde Rusija udara. Oni se bore sa bolnicama, civilnim objektima, životima ljudi. Samo sila može naterati Rusiju na mir. Mir kroz silu je jedini pravi put", poručio je ukrajinski lider.

    19:42

    Dve osobe poginule u Hersonu

    U Hersonskoj oblasti od posledica ruskog granatiranja tokom današnjeg dana poginule su dve osobe i povređeno je devet civila, saopštilo je regionalno tužilaštvo u Hersonu.

    "Pod procesnim rukovodstvom tužilaštva Hersonske oblasti pokrenute su pretkrivične istrage o činjenicama kršenja zakona i običaja ratovanja", navodi se u saopštenju prenosi Ukrinform.

    19:19

    Granatirana Gorlovka

    Ukrajinska vojska granatirala je Gorlovku u Donjeckoj Narodnoj Republici i tom prilikom ranila dvoje civila.

    Grad Gorlovka nalazi se 50 kilometara severno od Donjecka i jedan je od najbrojnijih gradova u Donjeckoj Narodnoj Republici sa oko 250.000 građana.

    17:52

    Sinegubov: Troje poginulo u ruskom napadu u oblasti Harkova

    U ruskom vazdušnom napadu poginule su tri osobe, a povređene su druge u Slatinu u oblasti Harkov na severoistoku Ukrajine, rekao je u subotu regionalni guverner Oleh Sinegubov.

    15:48

    Harkov: Ruski napad dronom na civilni automobil, poginula jedna osoba

    Ruske trupe dronom su napale civilni automobil u oblasti Harkova i tom prilikom ubile civila i ranile tri žene, prenela je Harkovska oblasna vojna administracija.

    "Oko 13 časova okupatori su napali Kozačaj Lopan u Harkovskom okrugu", navodi se u izveštaju.

    Poređene osobe su hospitalizovane u medicinskoj ustanovi.

    13:56

    Izveštaj Ministarstva odbrane za Kursku oblast:

    Ruske snage su na kurskom pravcu odbile pet pokušaja ukrajinskih jedinica da se probiju preko ruske granice;

    Ukrajinske snage su na kurskom pravcu izgubile 370 vojnika za poslednja 24 sata, osam jedinica tehnike, uključujući tenk;

    Snage Kijeva su ukupno od početka borbi na ovom pravcu izgubile više od 18.000 vojnika i 132 tenka;

    Ruska avijacija izvela je udare na položaje ukrajinskih snaga u 19 naselja Kurske oblasti i 17 u Sumskoj oblasti Ukrajine.
     

    12:18

    Zelenski: Neophodno je izvršiti pritisak na Putina

    Ukrajini je potreban pravedan mir i računa na podršku i vođstvo SAD da na sve moguće načine pritisne Vladimira Putina i primora ga da zaustavi rat, izjavio je Volodimir Zelenski posle sastanka sa Donaldom Trampom. "Izuzetno je važno postići pravedan mir za ljude, posebno za porodice koje su izgubile decu. Ovo je velika tragedija", rekao je ukrajinski lider.

    Odgovarajući na pitanje šta treba da znači pravedan mir, Zelenski je istakao da, pre svega, ovaj rat nije trebalo ni da počne.

    12:02

    Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije
    • Grupa "Istok" poboljšala je svoje položaje a ukrajinske snage izgubile do 125 vojnika;
    • Jedinice grupe "Sever" nanele su poraz ukrajinskim jedinicama u Harkovskoj oblasti a protivnik je izgubio više od 60 vojnika;
    • Ruska vojska je u petak izvela udar "kindžalima" i udarnim dronovima na aerodromsku infrastrukturu ukrajinske vojske;
    • Grupa "Zapad" je poboljšala taktički položaj, a protivnik je u poslednja 24 sata izgubio do 400 vojnika, uništena su tri skladišta municije;
    • Jedinice grupe "Jug" zauzele su povoljnije položaje, odbile osam kontranapada ukrajinske vojske koja je izgubila do 725 vojnika, tenk, a uništena su i četiri skladišta municije;
    • Grupa "Centar" je odbila sedam kontranapada ukrajinske vojske a protivnik je izgubio više od 620 vojnika;
    • Pripadnici grupe "Dnjepar" naneli su poraz ukrajinskim snagama u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, protivnik je izgubio do 60 vojnika, samohodnu haubicu "gvozdika" a jedno skladište municije je uništeno;
    • Ruska PVO je za poslednja 24 oborila četiri projektila "hajmars" i 43 ukrajinska drona.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: