Svet 28

28.09.2024.

18:45

Uživo Novi udar na Hezbolah; Eliminisan je

Izraelska vojska (IDF) izvela je rano jutros novi talas vazdušnih udara na južna predgrađa Bejruta nakon sinoćnjeg napada na komandni centar pokreta Hezbolah čija meta je, po svemu sudeći, bio njegov lider Hasan Nasralah.

Izvor: B92

Novi udar na Hezbolah; Eliminisan je
Tanjug/AP Photo/Hussein Malla

Podeli:

IDF je istovremeno saopštila da je u vazdušnim napadima na jug Libana ubila komandanta raketne jedinice Hezbolaha Muhamada Ali Ismaila i njegovog zamenika Hoseina Ahmeda Ismaila.

Kako navode očevici, u jutarnjim satima čulo se više od 20 odvojenih vazdušnih napada.

  • Sve najnovije informacije pratite u blogu B92.net

Uživo

19:12

Iranski vrhovni vođa proglasio pet dana žalosti

Iranski vrhovni vođa Ali Hamnei proglasio je danas pet dana žalosti u zemlji posle smrti vođe libanskog Hezbolaha Hasana Nasralaha, ubijenog u izraelskom udaru prethodnog dana u Bejrutu. 

"Izražavam saučešće za mučeništvo velikog Nasralaha i njegovih drugova mučenika i objavljujem pet dana nacionalne žalosti u Iranu", rekao je Alli Hamenei u saopštenju koje je objavila zvanična novinska agencija Irna.

18:44

Novi udar na Hezbolah

Izraelske odbrambene snage (IDF) kažu da su eliminisale Hasana Halila Jasina, još jednog visokog člana Hezbolaha.

"IDF je eliminisao visoko rangiranog teroristu iz Hezbolahove obaveštajne hijerarhije koji je bio odgovoran za identifikaciju civilnih i vojnih ciljeva na severnoj granici i duboko unutar izraelske teritorije", navodi se u saopštenju.

Jasin je navodno ubijen u vazdušnom napadu na Dahiieh, južno predgrađe Bejruta.

"U okviru svoje uloge, Jasin je intenzivno sarađivao sa svim ofanzivnim jedinicama Hezbolaha. Lično je učestvovao u planiranju terorističkih napada koji su izvedeni na izraelske civile i vojnike, a planirao je i dodatne napade koji će biti izvedeni narednih dana", naglasili su Izraelci.

18:28

Amerikanci odabrali stranu

SAD su odlučne da spreče Iran i militantne grupe koje podržava zvanični Teheran da iskoriste situaciju u Libanu ili da prošire sukob, rekao je američki ministar odbrane Lojd Ostin svom izraelskom kolegi Joavu Galantu.

"Ostin je izrazio punu podršku SAD pravu Izraela na samoodbranu i jasno stavio do znanja da su Sjedinjene Američke Države spremne da zaštite američke snage i objekte u regionu i posvećene su odbrani Izraela", izjavio je danas portparol Pentagona Pat Rajder, prenosi Rojters.

17:52

Vang Ji u UN: Bez odlaganja uspostaviti sveobuhvatno primirje na Bliskom istoku

Ne sme biti odlaganja u postizanju "sveobuhvatnog primirja" na Bliskom istoku, rekao je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji na zasedanju Generalne skupštine UN.

On je istakao da u sukobu između Izraealaca i Palestinaca rešenje koje podrazumeva dve države i dalje predstavlja jedini izlaz iz napete situacije u tom regionu.

Tanjug/AP Photo/Pamela Smith

17:22

UNHCR: Libanci i Sirijci beže preko granice zbog izraelskih napada

"Više od 50.000 Libanaca i Sirijaca koji žive u Libanu sada su prešli u Siriju bežeći od izraelskih vazdušnih napada", rekao je visoki komesar UN-a za izbeglice Filippo Grandi u objavi na društvenoj mreži Iks.

17:05

Ne sme biti odlaganja u postizanju "sveobuhvatnog primirja" na Bliskom istoku, rekao je danas kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji na zasedanju Generalne skupštine UN.

16:35

Turski predsednik Erdogan osudio izraelsku politiku "genocida, okupacije i invazije"

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan osudio je danas nedavne napade Izraela u Libanu i nazvao ih izraelskom politikom "genocida, okupacije i invazije" pozivajući Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija i druge organizacije da zaustave jevrejsku državu.

16:20

Poginuo iranski general Nilforušan

Iranske vlasti saopštile su danas da je "istaknuti zapovednik u Iranskoj reveolucionarnoj gardi (IRG), general Abas Nilforušan (58) poginuo u izraelskom vazdušnom napadu na Bejrut" u kojem je likvidiran i lider Hezbolaha Hasan Nasralah.

Iranska državna novinska agencija IRNA navodi da je general Nilforušan bio pod američkim sankcijama, prenosi AP.

15:21

IDF: Baza Hezbolaha u Bejrutu bila je legitimna vojna meta

Baza Hezbolaha u Bejrutu, u kojoj je vođa te libanske grupe Sajed Hasan Nasralah ubijen u izraelskom vazdušnom napadu, bila je legitimna vojna meta u skladu sa međunarodnim pravom, izjavio danas portparol izraelske vojske Danijel Hagari.

On je naveo da su izraelske vlasti civilnom stanovništvu izdale strože smernice, ograničavajući na hiljadu broj ljudi koji mogu da se okupe na jednom mestu u centralnom Izraelu, prenosi Rojters.

Istovremeno, izraelski ministar odbrane Joav Galant poručio je da Izrael ne vodi rat protiv libanskog naroda.

"Narodu Libana poručujem: ne vodimo rat protiv vas. Vreme je za promenu", saopštio je Galant.

Za ubijenog vođu Hezbolaha, Hasana Nasralaha, izraelski ministar odbrane je naveo da je bio "ubica i neposredna pretnja po živote hiljada Izraelaca i stranih državljana".

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: