Svet 30

28.09.2024.

21:27

Uživo Puca; Najavljen novi udar; Rat se širi?

Izraelska vojska (IDF) izvela je rano jutros novi talas vazdušnih udara na južna predgrađa Bejruta nakon sinoćnjeg napada na komandni centar pokreta Hezbolah čija meta je, po svemu sudeći, bio njegov lider Hasan Nasralah.

Izvor: B92

Puca; Najavljen novi udar; Rat se širi?
Tanjug/AP Photo/Leo Correa

Podeli:

IDF je istovremeno saopštila da je u vazdušnim napadima na jug Libana ubila komandanta raketne jedinice Hezbolaha Muhamada Ali Ismaila i njegovog zamenika Hoseina Ahmeda Ismaila.

Kako navode očevici, u jutarnjim satima čulo se više od 20 odvojenih vazdušnih napada.

  • Sve najnovije informacije pratite u blogu B92.net

Uživo

22:00

Francuska pozvala da se odmah prekinu udari

Francuska je zatražila danas da se odmah prekinu izraelski udari na Liban i u saopštenju ukazala da je njeno ministarstvo spoljnih poslova protiv svake kopnene operacije u toj zemlji. 

"Pozivaju se drugi činioci, posebno (islamistički libanski pokret) Hezbolah i Iran da se uzdrže od svake akcije koja može da dovede do dodatne destabilizacije i širenja sukoba na regon" navodi se u saopštenju.

21:26

"Izrael će dobiti još razornih udaraca"

Iranski vrhovni verski lider ajatolah Sejed Ali Hamnei izjavio je danas da će Izrael dobiti još "razornih udaraca", nakon izraelskog napada u kojem je ubijen lider libanske militatntne grupe Hezbolah Hasan Nasralah. Hamnei je izrazio saučešće porodici Nasralaha, frontu otpora, libanskom narodu i čitavom islamskom narodu.

On je takođe proglasio petodnevnu nacionalnu žalost u Iranu.

"Udarci fronta otpora na umorno i trošno telo cionističkog režima će, uz Božiju pomoć, biti još više poražavajući. Zli cionistički režim nije ostvario pobedu", rekao je vrhovni vođa Islamske revolucije, prenosi agencija Irna.

20:28

Pogođena industrijska zona

U izraelskom napadu pogođena je industrijska zona koja je udaljena 500 metara od aerodroma u Bejrutu, izjavio je večeras bezbednosni izvor za Rojters. O

n je ocenio da je to bio najbliži udar do aerodroma. Takođe je kazao da je pogođeno područje bilo puno garaža za popravku automobila. Direktor avio-kompanije "Midl Ist Erlajns" (Middle East Airlines) Mohamad al-Hut rekao je da aerodrom normalno funkcioniše.

19:13

Stejt department naložio osoblju da napusti Liban

Američki Stejt department naložio je danas delu osoblja u ambasadi u Bejrutu i njihovim članovima porodice da napuste Liban usred eskalacije tenzija na Bliskom istoku, nakon ubistva vođe Hezbolaha, Hasana Nasralaha.

"Osoblju ambasade SAD u Bejrutu zabranjena su lična putovanja bez prethodne dozvole. Dodatna putna ograničenja mogu biti uvedena za osoblje SAD uz odgovornost šefa misije, uz malo ili nimalo upozorenja zbog povećanih bezbednosnih problema ili pretnji", navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

19:12

Iranski vrhovni vođa proglasio pet dana žalosti

Iranski vrhovni vođa Ali Hamnei proglasio je danas pet dana žalosti u zemlji posle smrti vođe libanskog Hezbolaha Hasana Nasralaha, ubijenog u izraelskom udaru prethodnog dana u Bejrutu. 

"Izražavam saučešće za mučeništvo velikog Nasralaha i njegovih drugova mučenika i objavljujem pet dana nacionalne žalosti u Iranu", rekao je Alli Hamenei u saopštenju koje je objavila zvanična novinska agencija Irna.

18:44

Novi udar na Hezbolah

Izraelske odbrambene snage (IDF) kažu da su eliminisale Hasana Halila Jasina, još jednog visokog člana Hezbolaha.

"IDF je eliminisao visoko rangiranog teroristu iz Hezbolahove obaveštajne hijerarhije koji je bio odgovoran za identifikaciju civilnih i vojnih ciljeva na severnoj granici i duboko unutar izraelske teritorije", navodi se u saopštenju.

Jasin je navodno ubijen u vazdušnom napadu na Dahiieh, južno predgrađe Bejruta.

"U okviru svoje uloge, Jasin je intenzivno sarađivao sa svim ofanzivnim jedinicama Hezbolaha. Lično je učestvovao u planiranju terorističkih napada koji su izvedeni na izraelske civile i vojnike, a planirao je i dodatne napade koji će biti izvedeni narednih dana", naglasili su Izraelci.

18:28

Amerikanci odabrali stranu

SAD su odlučne da spreče Iran i militantne grupe koje podržava zvanični Teheran da iskoriste situaciju u Libanu ili da prošire sukob, rekao je američki ministar odbrane Lojd Ostin svom izraelskom kolegi Joavu Galantu.

"Ostin je izrazio punu podršku SAD pravu Izraela na samoodbranu i jasno stavio do znanja da su Sjedinjene Američke Države spremne da zaštite američke snage i objekte u regionu i posvećene su odbrani Izraela", izjavio je danas portparol Pentagona Pat Rajder, prenosi Rojters.

17:52

Vang Ji u UN: Bez odlaganja uspostaviti sveobuhvatno primirje na Bliskom istoku

Ne sme biti odlaganja u postizanju "sveobuhvatnog primirja" na Bliskom istoku, rekao je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji na zasedanju Generalne skupštine UN.

On je istakao da u sukobu između Izraealaca i Palestinaca rešenje koje podrazumeva dve države i dalje predstavlja jedini izlaz iz napete situacije u tom regionu.

Tanjug/AP Photo/Pamela Smith

17:22

UNHCR: Libanci i Sirijci beže preko granice zbog izraelskih napada

"Više od 50.000 Libanaca i Sirijaca koji žive u Libanu sada su prešli u Siriju bežeći od izraelskih vazdušnih napada", rekao je visoki komesar UN-a za izbeglice Filippo Grandi u objavi na društvenoj mreži Iks.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: