Svet 25

28.09.2024.

13:38

Uživo Počela brutalna osveta; Zavladala panika; Vrhovni vođa je likvidiran

Izraelska vojska (IDF) izvela je rano jutros novi talas vazdušnih udara na južna predgrađa Bejruta nakon sinoćnjeg napada na komandni centar pokreta Hezbolah čija meta je, po svemu sudeći, bio njegov lider Hasan Nasralah.

Izvor: B92

Počela brutalna osveta; Zavladala panika; Vrhovni vođa je likvidiran
Tanjug/AP Photo/Oded Balilty, File

Podeli:

IDF je istovremeno saopštila da je u vazdušnim napadima na jug Libana ubila komandanta raketne jedinice Hezbolaha Muhamada Ali Ismaila i njegovog zamenika Hoseina Ahmeda Ismaila.

Kako navode očevici, u jutarnjim satima čulo se više od 20 odvojenih vazdušnih napada.

Uživo

12:56

Hamnei pozvao muslimane da se suprotstave Izraelu

Vrhovni vođa Irana, ajatolah Hamnei, pozvao je danas muslimane da svim sredstvima pruže podršku Libanu i libanskoj grupi Hezbolah u sukobima sa Izraelom.

"Sudbinu ovog regiona odrediće snage otpora, sa Hezbolahom na čelu", rekao je Hamnei nakon što je izraelska vojska saopštila da je ubila lidera Hezbolaha Hasana Nasreleha, prenosi Rojters.

Agencija navodi da se u saopštenju Hamneija muslimanski svet poziva da "svim mogućim sredstvima stane uz narod Libana i ponosni Hezbolah i da im pomogne u sukobljavanju sa opakim režimom Izraela".

12:09

Počela osveta Libana

Libanski pokret Hezbolah, koga podržava Iran, saopštio je danas da je raketama gađao ciljeve u Izraelu, uključujući Roš Pinu na severu, kao odgovor na izraelske napade na libanske gradove, sela i civile.

09:46

Izraelska vojska mobilisala dodatne rezervne bataljone

Izraelska vojska je mobilisala dodatne rezervne bataljone vojnika u trenutku eskalacije sukoba sa militantima Hamasa u Gazi i Hezbolaha u Libanu.

U saopštenju izraelske vojske je navedeno da su pozvana tri rezervna bataljona za aktivnosti u Centralnoj komandi, koja je uglavnom odgovorna za područje okupirane Zapadne obale, prenosi Tajms of Izrael.

09:34

Borelj: Izgleda da niko ne može da zaustavi Netanjahua

Obraćajući se novinarima na Generalnoj skupštini UN, šef diplomatije Žozep Borelj rekao je da je premijer Netanjahu jasno stavio do znanja da Izrael neće stati dok Hezbolah ne bude uništen.

"Ono što radimo jeste da izvršimo sav diplomatski pritisak na prekid vatre, ali izgleda da niko ne može da zaustavi Netanjahua, ni u Gazi ni na Zapadnoj obali", rekao je Borelj.

Borel je rekao da podržava predlog o prekidu vatre koji predvode SAD i Francuska o 21-dnevnom prekidu vatre u Libanu, koji je Izrael do sada ignorisao dok sprovodi bombardovanja u kojim je od početka nedelje poginulo više od 700 ljudi.

08:26

Osveta je počela

Deset raketa jutros je lansirano iz Libana na Izrael, nakon što su se sirene oglasile u Gornjoj Galileji, na severu Izraela, saopštila je izraelska vojska.

U saopštenju se navodi da izraelski raketni odbrambeni sistem "Gvozdena kupola“ nije presreo sve rakete, ali da za sada nema izveštaja o šteti ili povređenima, prenosi Tajms of Izrael.

Izraelska vojska jutros je saopštila da ponovo gađa ciljeve Hezbolaha u Bejrutu. IDF je pozvao libanske civile da se evakuišu iz nekoliko zgrada u predgrađu Dahije u Bejrutu, za koje se navodi da je poznato uporište Hezbolaha.

Vazdušni napadi nastavljeni su skoro bez prestanka nakon što je sinoć izveden udar na Bejrut čija je meta bio lider Hezbolaha Hasan Nasralah, navodi Tajms of Izrael. Mediji prenose da za sada nije poznato da li je Nasralah preživeo napad.

08:15

Snimci razaranja; Gori u Bejrutu

08:15

Žestok napad na Bejrut
Sve najnovije informacije pratite u LIVE BLOGU B92. 

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

23 h

Podeli: