Svet 3

27.09.2024.

22:09

Kina naoružava Rusiju?

Zapad ima dokaze da Kina isporučuje Rusiji oružje za rat u Ukrajini, piše Tajms pozivajući se na izjave neimenovanih zapadnih zvaničnika.

Izvor: Tanjug

Kina naoružava Rusiju?
EPA/STR

Podeli:

Novi izveštaj koji su dobili saveznici ukazuje na to da kineska kompanija šalje Rusiji specijalno dizajnirane vojne dronove za testiranje u Ukrajini, navodi britanski list. Prema rečima jednog zapadnog zvaničnika, posao je zaključen prošle godine.

On nije imenovao kinesku kompaniju, ali je dodao da "sada postoje jasni dokazi da kineske kompanije isporučuju Rusiji smrtonosno oružje za upotrebu u Ukrajini".

"Iako kineska vlada to možda neće priznati, biće teško da sakrije svoju sve veću podršku", naveo je izvor.

NATO je odgovorio na ovu informaciju rekavši da ona "izaziva duboku zabrinutost, a saveznici se konsultuju o ovom pitanju".

"Kina je postala odlučujući faktor u ruskom ratu u Ukrajini, obezbeđujući tehnologiju dvostruke namene za podršku ruskoj odbrambenoj industriji. Kineska vlada ima odgovornost da obezbedi da njene kompanije ne pružaju vojnu pomoć Rusiji. Kina ne može da nastavi da podstiče najveći sukob u Evropi od Drugog svetskog rata, a da to ne utiče na njene interese i ugled", saopštila je Alijansa.

Rusija je nedavno u Kini pokrenula program naoružanja za razvoj i proizvodnju dronova dugog dometa za upotrebu u ratu protiv Ukrajine.

Rojter navodi da je IEMZ "Kupol" (podružnica ruske državne kompanije za naoružanje "Almaz-Antej") razvio i sproveo testiranja novog modela drona pod nazivom "Harpi-3" (G3) u Kini, a takođe je navodno već uspostavio masovnu proizvodnju u kineskoj fabrici. Izveštaj do kojeg su došli zapadni zvaničnici ukazuje na značajnu eskalaciju umešanosti Pekinga u sukob u Ukrajini.

Zapadni zvaničnici veruju da imaju dokaze da su kineske kompanije tajno isporučivale oružje Rusiji, što bi moglo predstavljati značajnu eskalaciju umešanosti Pekinga u rat u Ukrajini. 

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: