Svet 7

27.09.2024.

18:54

A kad je Putin blefirao?

Zapad i dalje ne zna štada radi nakon što je Putin promenio nuklearnu doktrinu Rusije. Ako blefira nastavak pomoći Kijevu je mmoguć, a ako ne – moguć je totalni rat.

Izvor: Rojters

A kad je Putin blefirao?
Profimedia/Sefa Karacan / Anadolu

Podeli:

Rojters podseća da je u poslednjem nizu signala upozorenja, predsednik Rusije Vladimir Putin u sredu proširio listu scenarija koji bi mogli da dovedu do toga da Rusija upotrebi nuklearno oružje.

To bi moglo da se desi, rekao je on, kao odgovor na veliki prekogranični konvencionalni napad koji uključuje avione, rakete ili bespilotne letelice na rusku teritoriju. Suparnička nuklearna sila koja je podržala zemlju koja napada Rusiju smatraće se stranom u tom napadu, istakao je ruski predsednik.

Oba ova kriterijuma se direktno primenjuju na situaciju koja bi nastala ako bi Zapad dozvolio Ukrajini da udari duboko unutar ruske teritorije zapadnim projektilima dugog dometa, kao što su američki ATACMS i britanski Storm Shadovs, za nešto što je Putin rekao da će trebati zapadni satelit i podršku za ciljanje.

Bila je to vrlo jasna poruka: "Nemojte pogrešiti – sve ove stvari mogu značiti nuklearni rat",  rekao je Nikolaj Sokov, bivši sovjetski i ruski diplomata.

Američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je da je Putinovo upozorenje neodgovorno i loše tempirano i da nije prvi put da "zvecka nuklearnom sabljom", a Andreas Umland, analitičar Švedskog instituta za međunarodne poslove, optužio je Putina da igra “umne igre”.

"Ovo je psihološka PR operacija Kremlja, bez mnogo sadržaja. Osmišljena je da uplaši lidere i glasače zemalja koje podržavaju Ukrajinu", napisao je on.

Fabijan Hofman, naučni saradnik i stručnjak za odbranu u Oslu, rekao je da ne veruje da bi Putinovi komentari mogli da se ignorišu, ali da je važno ne reagovati preterano. "Ruska nuklearna upotreba nije neizbežna", rekao je on na društvenoj mreži X. "Zabrinutost je opravdana samo kada Rusija signalizira stvarne pripreme".

Ipak, navodi Rojters, Putin je bio konkretniji nego u prošlosti u vezi sa okolnostima koje bi mogle da podstaknu nuklearnu upotrebu.

Njegov portparol rekao je u četvrtak da su njegovi komentari zamišljeni kao signal zapadnim zemljama da će biti ozbiljnih posledica ako učestvuju u napadima na Rusiju.

Jevgenij Minčenko, ruski politički konsultant, rekao je da je cilj revidirane doktrine gruba poruka Ukrajini i Zapadu da ne eskaliraju dalje u Rusiju. "Ako pokušate da nas ubijete rukama svog punomoćnika, mi ćemo ubiti i vašeg punomoćnika i vas", glasila je poruka, rekao je on.

Sergej Markov, bivši savetnik Kremlja, rekao je da bi Rusija mogla da upotrebi taktičko nuklearno oružje protiv Ukrajine, ili vazdušnih baza u Rumuniji ili Poljskoj ako bi ukrajinski ratni avioni leteli odatle i ako bi Kijev – uz podršku SAD ili Velike Britanije – koristio avione da udari samu Moskvu ili delove centralne Rusije.

Igor Korotčenko, vojni analitičar koji se često pojavljuje na državnoj televiziji, rekao je da su promene bile neophodne jer je Zapad ignorisao niz prethodnih signala upozorenja protiv dalje eskalacije, uključujući ruske vežbe tokom leta uvežbavanje upotrebe taktičkog nuklearnog oružja.

Sokov, bivši ruski diplomata, pak smatra da u Moskvi postoji opipljiv osećaj frustracije što se Zapad oglušio o Putinova brojna nuklearna upozorenja.

On je rekao da kada je Rusija organizovala tri runde vežbi ove godine kako bi simulirala pripreme za lansiranje taktičkih nuklearnih raketa, bilo je pritužbi u medijima i među stručnjacima da zapadne zemlje ne obraćaju pažnju.

"Zato su sada odlučili da pojačaju signal", rekao je Sokov. "Putin je odlučio da je Zapad kao mala deca i morate da objašnjavate svaku sitnicu jer oni to jednostavno ne shvataju".

Sokov kaže da, ustvari, Zapad tek treba da prekrši dve crvene linije koje je Rusija jasno navela: slanje NATO trupa da se bore u Ukrajini i dopuštanje Ukrajini da ispali zapadne rakete dugog dometa na Rusiju.

"Kako možemo reći kako će (Putin) da reaguje, ako do sada zapravo nismo prešli nijednu rusku crvenu liniju?", zapitao je Sokov u telefonskom intervjuu za Rojters, tvrdeći da je takav pristup zasnovan na nagađanjima, a ne na podacima.

"Zaista sam zabrinut zbog svih labavih razgovora, upravo zato što se direktno upadamo u situaciju koja nam je potpuno nepoznata. Ako ne uzmete u obzir rizike, verovatno ćete imati veoma neprijatno iznenađenje", zaključio je on.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: