Svet 2

27.09.2024.

17:05

Donald Tramp vs. Volodimir Zelenski; Leteće perje?

Bivši predsednik Donald Tramp ipak se sastao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, nakon što ga je oštro kritikovao, a njegovu zemlju bukvalno “sahranio”.

Izvor: Njuzvik

Donald Tramp vs. Volodimir Zelenski; Leteće perje?
Profimedia

Podeli:

Tramp je dugo tvrdio da se Vladimir Putin ne bi usudio da izvrši invaziju na Ukrajinu da je on bio predsednik u vreme invazije u februaru 2022. Zelenskog je nazvao "prodavcem" za obezbeđivanje američke finansijske i vojne pomoći Ukrajini, vredne preko 175 dolara milijardi.

Pored toga, Tramp je pohvalio istorijske vojne pobede Rusije ove nedelje i pozvao SAD "da izađu" i prekinu svoje mešanje u sukob između Ukrajine i Rusije.

Govoreći u sredu u Severnoj Karolini, Tramp je Ukrajinu nazvao "demoliranom", a njen narod "mrtvim".

Prema Trampovim rečima, on se sa ukrajinskim predsednikom sastao danas u 9.45 po istočnom vremenu u Trampovom tornju u Njujorku.

Tramp je na konferenciji za novinare tim povodom rekao: "Radujem se što ću ga videti. Verujem da ću moći da napravim dogovor između predsednika Putina i predsednika Zelenskog, prilično brzo."

Njuzvik prenosi da su, po pitanju rata u Ukrajini, već povučene jasne političke linije između rivala demokrata Kamale Haris i republikanca Donalda Trampa oko budućnosti podrške SAD Ukrajini i uloge nacije kao glavnog doprinosioca NATO-u.

U skladu sa postavljenim spoljnopolitičkim ciljevima predsednika Bajdena, Haris je ojačala svoju stalnu podršku NATO-u i Ukrajini kada je prihvatila svoju nominaciju za kandidaturu u avgustu. Tramp je, međutim, ostao veoma kritičan, čak je zapretio da će povući obaveštajnu saradnju i vojnu pomoć članicama NATO-a koje, po njegovom mišljenju, ne plaćaju pravičan deo.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: