Svet 0

27.09.2024.

18:11

Orbane, sada se "čupaj"...

Najviši pomoćnik premijera Viktora Orbana, Balaž Orban, izazvao je gnev kada je nagovestio da bi Mađarska prošla bolje da nije pružila otpor Sovjetskom Savezu 1956.

Izvor: Tanjug

Orbane, sada se "čupaj"...
EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Podeli:

Viktor Orban, koji je poznat po tome što je 1989. zahtevao povlačenje sovjetskih trupa iz Mađarske, rekao je da su "dvosmislene" reči njegovog pomoćnika bile "greška", prenosi Rojters.

Orbanov politički direktor Balaž Orban, koji, kako ističu mađarski mediji, nije u srodstvu sa premijerom, rekao je ove nedelje u intervjuu za portal Mandiner da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski postupio neodgovorno kada je odlučio da udje u rat sa Rusijom, što je dovelo do mnogih smrtnih slučajeva.

"S obzirom na 1956, verovatno ne bismo uradili ono što je predsednik Zelenski uradio pre 2,5 godine, jer je to neodgovorno, jer vidimo da je svoju zemlju uveo u rat, u kojem su mnogi životi i teritorije izgubljene. To je njihova odluka... ali da su nas pitali, mi to ne bismo preporučili, na osnovu našeg iskustva iz 1956. godine", rekao je Balaž.

Mađarski antisovjetski ustanak 1956. godine slomila je Crvena armija, a godišnjica ustanka, 23. oktobar, veliki je nacionalni dan za Mađare.

Govoreći na nacionalnom radiju, premijer je danas rekao da je važno da se o takvim osetljivim pitanjima govori "pažljivo i jasno".

"Sada je moj politički direktor dao dvosmislenu izjavu koja je greška, pošto naša zajednica stoji na osnovu revolucije iz 1956. godine, iznikla je iz nje", rekao je Orban.

Kao i u prošlosti, dodao je on, Mađarska će se "uvek braniti".
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: