Svet 8

27.09.2024.

16:43

Crna prognoza se ostvaruje: "Ako oni napadnu, kreće treći svetski rat" VIDEO

Na rat u Izraelu i probleme koji je doneo, genocid koji Izraelske vojne snage sprovede, ali i neustrašivu snagu Hezbolaha, kao i na iranski potencijal, ukazuje novinar Zlatko Dizdarević.

Izvor: Klik.ba

Crna prognoza se ostvaruje: "Ako oni napadnu, kreće treći svetski rat" VIDEO
Shutterstock/Anas-Mohammed

Podeli:

Zlatko Dizdarević smatra da su agresija i genocid koje Izrael trenutno sprovodi prešli svaku meru i da je međunarodna zajednica pokazala prividnu nemoć, a zapravo organizovan nedostatak spremnosti, pre svih Ujedinjenih nacija i Međunarodnog suda pravde.

Takođe, smatra da je ogromna greška verovati da se Hamas može poraziti do kraja, da se može poraziti front otpora koji postoji u arapskom svetu.

Iranova želja za ulazak u rat

Osvrnuo se na izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, za kojeg kaže da svojom politikom kao niko do sada radi najstrašniji problem protiv dugoročnog interesa Izraela. Takođe, govori i o interesima Izraela da u rat uvuče Iran.

"Izraelci hoće da isprovociraju po svaku cenu, i to nije samo njihova pamet nego i pamet zapada, Iran i uvuku ga u finalni okršaj da bi mu slomili kičmu. Razlog je što im je Iran postao centar okupljanja i realizacije interesa arpskog sveta u tom prostoru, i ekonomski i vojno i kako god hoćete. Uvlačenjem Irana u rat Izrael bi potpuno na svojoj strani dobio zapadni svet, računajući i Ameriku, a ovako se polako odmiču te zemlje... Neće zemlje da ulaze u rat onoliko histerično koliko hoće Izrael. Tu je u pitanju nafta, brojni interesi, ogromne količine plina u moru ispred Sirije, Libana, Izraela i Gaze. Ispred Gaze postoje 10 godina konstatovana nalazišta s milijardama kubnih metara gasa. Svaka od tih zemalja ima u svom delu mora pravo da to eksploatiše", priča nam Dizdarević.

Mišljenja je da Palestini ne daju da postane država jer, ako postane država, imala bi pravo na svoje teritorijalno more.

"Sve su to u pozadini razlozi za ovu celu priču. Plus na sve to Netanjahu ima svoje interese koji su veći od bilo kojih drugih", kazao je.

Koliko su snažni Hezbolah i Iran?

Dizdarević smatra da Izrael ne može poraziti Hezbolah i da je ta grupa neuporedivo najozbiljnija organizacija u tom delu sveta, u profesionalnom, moralnom, organizacionom i smislu discipline...

"Oni nisu plemenska vojska, oni su profesionalni po svim svetskim standardima i pri tome imaju motiv. Oni su jedini do sada u direktnom sudaru sa izraelskom vojskom proterali je iz Libana. Iluzija je verovati da se može izjednačiti Hezbolah s Hamasom. Izraelci nisu u stanju Hute da zaustave u miniranju brodova u Crvenom moru. I Iran ima izuzetno jaku, profesionalnu vojsku. Svi oni zajedno su mnogo jači od onog što Izrael može da podnese. Sve su to stvari koje treba imati u vidu da bismo shvatili kuda sve ovo vodi", istakao je.

Još jednom se dotiče Hezbolaha

"Oni su utrenirani, obučeni, imaju oružje. Imaju nekoliko hiljada raketa, neka samo dve prođu odbrambenu zonu Izraela i neka ubiju stotinu ljudi, pola Izraela će se spakovati i krenuti odakle su došli. Tu je dosta ljudi došlo jer su mislili da će imati stabilnu državu, dobar biznis, demokratske odnose itd."

Podvlači još jednom da je ovo katastrofalni poraz međunarodne zajednice da sačuva elementarne principe međunarodne politike, prava i odluka koje donosi itd.

Mišljenje o ulasku Irana u rat

"Iran neće ući u rat. Ulazak Irana u rat bi značio početak trećeg svetskog rata. Iran nema interesa da ulazi u najstrašnija razaranja. Iran ima snagu da se suprotstavi Izraelu, ali ne svojim direktnim uticajem, Iran to sebi neće dozvoliti. Imaju sada novog predsednika koji je potpuno drugačiji od prethodnika. Iran je mnogo jači i mudriji nego što je bio. Najveća želja Izraela, ponavljam, jeste da ga uvuče u direktan sukob. Ipak, Iran pokazuje mudrost što je potpuno suprotno onome što Izrael očekuje", zaključio je na kraju Dizdarević.

Pročitajte još:

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: