Svet 14

27.09.2024.

10:46

Volodimire, biće zastrašujuće...

Kako se rat protiv Rusije odugovlači, “zvezdana moć” ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog u Vašingtonu primetno bledi, a to će imati potencijalno strašne posledice po Ukrajinu.

Izvor: Njujork tajms, Ukrajinska pravda

Volodimire, biće zastrašujuće...
EPA-EFE/HOLLIE ADAMS / POOL

Podeli:

Kako piše i podseća Njujork tajms, kada je Zelenski posetio Sjedinjene Američke Države u decembru 2022. godine, dočekala ga je velika gomila ljudi, gromoglasni aplauz i paket pomoći vredan skoro 50 milijardi dolara. Ali kako se rat odugovlači, ukrajinski predsednik dobija mnogo opušteniji prijem u Vašingtonu i suočava se sa ljutitim pitanjima nekih republikanaca.

Njujork tajms navodi da se, za razliku od 2022, sa Zelenskim u SAD srelo tek nekoliko američkih zvaničnika, a da ga je predsednik Predstavničkog doma ignorisao.

Podseća se da Ukrajina trenutno dobija vojnu pomoć od SAD u okviru paketa vrednog skoro 61 milijardu dolara, koji je Kongres odobrio na proleće. Američki predsednik Džo Bajden je 26. septembra najavio da će Amerika poslati Ukrajini oružje u vrednosti od 8 milijardi dolara, uključujući jedrilice, protivvazdušne rakete i dodatnu bateriju Patriot.

"Ali kada se ova vojna pomoć završi, sudbina Ukrajine će ponovo u velikoj meri zavisiti od spremnosti Kongresa da nastavi da dopunjuje ratni kovčeg Zelenskog", naglašava Njujork tajms.

Dalje se navodi da su i oni američki zvaničnici, koji su ranijih puta alarmirali javnost pred svaku posetu Zelenskog Vašingtonu, ovoga puta izostavili taj deo jer je dobar deo javnosti, ali i zvaničnika ljut što se ogromne količine novca američkih poreskih obveznika slivaju u tur atom pogođenu zemlju.

Takođe, jedan broj senatora je poseta ukrajinskog predsednika naišla na gnev jer su neki republikanci rekli da je pokazao favorizovanje demokrata i Bajdenove administracije.

NYT zatim predviđa da bi Zelenski ostao na tankom ledu ukoliko republikanci, koje je oštro kritikovao, preuzmu punu kontrolu nad Kongresom i ako na izborima pobedi bivši predsednik Donald Tramp, koji je više puta izrazio svoje protivljenje naoružavanju Ukrajine.

Podeli:

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Šolc ugasio snove EU

Neprijateljstvo Olafa Šolca prema Unikreditovom preuzimanju Komercbanke znak je da će panevropska integracija ostati nedostižna, piše Politiko.

13:35

25.9.2024.

1 d

Podeli: