Svet 0

27.09.2024.

10:58

Makron: Bila bi to greška, velika

Francuski predsednik Emanuel Makron ocenio je da bi bila "greška" izraelskog premijera Benjamina Netanijahua ako bi odbio prekid vatre sa Libanom.

Izvor: Index.hr

Makron: Bila bi to greška, velika
Tanjug/AP Photo/Thibault Camus, Pool

Podeli:

"Predlog koji je napravljen je solidan predlog", rekao je na konferenciji za novinare u Montrealu, gde se sastao sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom, precizirajući da je predlog pripremljen zajedno sa samim izraelskim premijerom i Sjedinjenim Državama.

Netanijahu je ranije poručio vojsci da nastavi da se bori "punom snagom" i nije odgovorio na jučerašnji poziv na primirje, objavila je u četvrtak njegova kancelarija, nakon što su mediji pisali da je navodno dao zeleno svetlo za primirje s libanskom militantnom grupom Hezbolah.

Makron je naglasio kako ne misli da su komentari izraelskih zvaničnika o predloženom prekidu vatre u Libanu konačni, dodajući da će raditi na tome da Izrael to prihvati.

Izraelski šef diplomacije Israel Kactakođe je odbacio predloge SAD-a i Francuske o 21-odnevnom prekidu vatre. Netanijahuova kancelarija nije ni odgovorila na tu ideju.

"Ne mislim da su prvi komentari koji dolaze iz Izraela konačni. Zato ćemo naporno raditi u nadolazećim satima kako bismo uverili Izrael da pristane i zaista ispuni primirje na 21 dan", rekao je Makron.

Makron je takođe pozvao SAD da pojačaju pritisak na Izrael. Naglasio je i da se Francuska protivi tome da Liban postane nova Gaza, pozvavši Izrael da zaustavi napade, a Hezbolah da prestane sa  uzvraćanjem.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Šolc ugasio snove EU

Neprijateljstvo Olafa Šolca prema Unikreditovom preuzimanju Komercbanke znak je da će panevropska integracija ostati nedostižna, piše Politiko.

13:35

25.9.2024.

1 d

Podeli: