Svet 1

27.09.2024.

8:15

Traži se: Čovek koji je "uvalio" Hezbolahu pejdžere otišao za Ameriku, tu mu se gubi trag

Norveška policija izdala je međunarodnu poternicu za muškarcem povezanim sa prodajom pejdžera militantnoj grupi Hezbolah.

Izvor: Index.hr

Traži se: Čovek koji je "uvalio" Hezbolahu pejdžere otišao za Ameriku, tu mu se gubi trag
Tanjug/AP Photo

Podeli:

Rinson Hoze, 39, osnivač Norta Global, bugarske kompanije koja je navodno uključena u lanac snabdevanja pejdžera, nestao je tokom poslovnog putovanja u Sjedinjene Države prošle nedelje.

"Juče smo dobili dojavu da je osoba povezana sa pejdžerima nestala. Otvoren je slučaj nestalog lica i za njim smo raspisali međunarodnu poternicu", saopštila je policija u Oslu.

Norta Global je osnovana u Sofiji pre dve godine

Hoze je odbio da govori o pejdžerima kada ga je Rojters kontaktirao 18. septembra i prekinuo je vezu nakon što su ga pitali o operacijama kompanije u Bugarskoj.

Nakon toga više nije odgovarao na pozive i poruke novinara. Osim što ima svoju kompaniju, Hoze radi i u prodajnom odeljenju norveške medijske kompanije DN Media Group.

Poslodavac je potvrdio da je Jose otputovao na konferenciju u Boston 17. septembra, ali je sutradan izgubio kontakt s njim. Prema bugarskom korporativnom registru, Hoze je 2022. godine osnovao Norta Global, kompaniju sa sedištem u prestonici Sofiji.

Bugarske vlasti su istražile ulogu kompanije u snabdevanju pejdžera, ali nisu našle dokaze da su proizvedeni ili izvezeni iz Bugarske.

U eksplozijama pejdžera, za koje se okrivljuje Izrael, poginulo je 12 ljudi, uključujući dvoje dece, a povređeno je oko 2.800 drugih.

Pročitajte još:

Nastavljaju se operacije: 220 udara; Sravniće ih sa zemljom

Ispaljeno 80 raketa: Sravniće ih sa zemljom?

Izrael objavio: Ubijen je

Katastrofa: Ljudi su na ulici; Više od 70.000 njih traži skloništa

Američke trupe su poslate; Počinje potpuni rat?

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: