Svet 13

27.09.2024.

12:50

Uživo "Iskander" sravnjuje sa zemljom; "Padaju" ukrajinska naselja; 16.000 mrtvih

Danas je 947. dan rata u Ukrajini. Raketni napadai počeli su od ranog jutra. Obe strane broje mrtve i povređene.

Izvor: B92.net

"Iskander" sravnjuje sa zemljom; "Padaju" ukrajinska naselja; 16.000 mrtvih
B92.net

Podeli:

Najmanje tri osobe su stradale, a pet ih je povređeno u ruskim napadima na Donjecku oblast, koji su započeti u ranim jutarnjim satima, saopštile su ukrajinske regionalne vlasti.

Sa druge strane, Rusija je saopštila da je preuzela kontrolom nad gradom Ukrajinsk u toj oblasti.

Američki predsednik Džozef Bajden je, u međuvremenu, u Njujorku najavio je da će SAD poslati novi paket pomoći Ukrajini, u vrednosti od osam milijardi dolara, ali uvesti i nove sankcije Rusije.

Reagujući na nastavak američke podrške, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da će pomoć biti iskorišćena na "najefikasniji način" u zajedničkom cilju – pobede nad Rusijom.

Uživo

12:49

"Ostajemo uz Ukrajinu"

Italijanski predsednik Serđo Matarela i predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer poručili su danas da Italija i Nemačka ostaju čvrsto uz Ukrajinu u njenom sukobu sa Rusijom. "Naš zajednički stav je jasan: Nemačka i Italija ostaju čvrsto uz Ukrajinu", izjavio je Štajnmajer na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa Matarelom, koji danas boravi u svojoj prvoj državnoj poseti Nemačkoj, prenosi ANSA.

11:50

Padaju ukrajinska naselja; 16.000 mrtvih

Oružane snage Rusije tokom prethodnog dana oslobodile su Marinovku u DNR;

Južna grupa snaga oslobodila je naselja Grigorovka i Ostro u DNR;

Ruske snage oborile su 482 ukrajinska drona, uključujući 164 van zone specijalne vojne operacije;
Na kontakt liniji predalo se 66 ukrajinskih vojnika;

Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 3.270 vojnika i 2 tenka "leopard" u zoni odgovornosti grupe "Sever";

Grupa "Zapad" poboljšala je taktički položaj duž linije fronta;

Ruske snage izvele su 33 grupna napada, uključujući "kindžalima" na objekte vojno-industrijskog kompleksa Oružanih snaga Ukrajine;

Avijacija Crnomorske flote uništila je šest bespilotnih čamaca;

PVO sredstva Rusije oborila su raketu ATACMS, 8 raketa "neptun", 2 rakete "harm“, 2 konvertovane rakete S-200 i 38 projektila HIMARS;

Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 16.000 ljudi na svim pravcima;

Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 960 vojnika u zoni odgovornosti grupe snaga "Istok";
Oružane snage Rusije izvele su napade na vojne aerodrome, vojni ešalon sa zapadnim oružjem, a takođe uništile lokacije plaćenika;

Grupa snaga "Centar" tokom nedelju dana odbila je 67 kontranapada ukrajinskih jedinica, protivnik je izgubio gotovo 3.880 pripadnika;

Ukrajinske jedinice izgubile su u zoni odgovornosti grupe "Zapad" više od 2.980 vojnika;
Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 5.140 vojnika u zoni odgovornosti grupe "Jug".
 

11:44

Stanovnik Kurske oblasti prijavio da su Ukrajinci obesili njegovog rođaka u crkvi

Jedan stanovnik Kurske oblasti, u Rusiji, prijavio je da su Oružane snage Ukrajine obesile njegovog rođaka u crkvi, objavila je ruska agencija RIA Novosti. Kako se navodi, pripadnici Oružanih snaga Ukrajine prvo su vredjali civila jednog sela u Kurskoj oblasti, pretukli ga, a zatim obesili u crkvi, rekao je vojnim istražiteljima na saslušanju svedok, rodjak ubijenog.

Njegovo svedočenje snimili su vojni istražitelji, a na snimku sa saslušanja koji je agencija preslušala, svedok je izjavio da je žrtva živela u selu Čerkaskoe Porečnoe u Sudžanskom okrugu u Kurskoj oblasti.

Svedok je izjavio da su on njegova porodica uspeli su da odu iz sela u noći izmedju 6. i 7. avgusta. "Moj nećak je ostao u svojoj kući, bilo mu je žao da napusti sve što je stekao... Mislio je da ga neće dirati, ali su ga ismevali, tukli, a onda ga odveli u crkvu i obesili ga", rekao je čovek.

11:29

Snimak ruskog udara na Kupjansk

11:00

Krivi Rog gađan "Iskanderom"

10:16

Gore "leopard" i "abrams"

10:16

Ugljedar gori; Čime je ovo zasut?

10:10

U Krivom Rogu pogođena policijska stanica

Policijska stanica pogođena u ruskom raketnom napadu u Krivom Rogu i za sada nije poznat tačan broj povređenih, prenela je danas ukrajinska agencija Ukrinform. Ukrajinska policija objavila je na Fejsbuku da ima zarobljenih pod ruševinama.

"Oko 9.15 časova, neprijatelj je pogodio Okružnu policijsku kancelariju, za sada je poznato da ima povredjenih", navedeno je u saopštenju.

U napadu je uništena upravna zgrada, a oštećene su i privatne kuće koje se nalaze u blizini stanice. Policija i spasioci trenutno se nalaze na mestu nesreće.
 

10:08

Gori "nešto" rusko
  • Sve najnovije vesti sa Istočnog fronta pratite na našem LIVE Blogu

Podeli:

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Šolc ugasio snove EU

Neprijateljstvo Olafa Šolca prema Unikreditovom preuzimanju Komercbanke znak je da će panevropska integracija ostati nedostižna, piše Politiko.

13:35

25.9.2024.

1 d

Podeli: