Svet 49

27.09.2024.

22:27

Uživo Udar na DNR; Zelenski poslao vojsku na Rusiju

Danas je 947. dan rata u Ukrajini. Raketni napadi počeli su od ranog jutra. Obe strane broje mrtve i povređene.

Izvor: B92.net

Udar na DNR; Zelenski poslao vojsku na Rusiju
Profimedia

Podeli:

Najmanje tri osobe su stradale, a pet ih je povređeno u ruskim napadima na Donjecku oblast, koji su započeti u ranim jutarnjim satima, saopštile su ukrajinske regionalne vlasti.

S druge strane, Rusija je saopštila da je zauzela grad Ukrajinsk u toj oblasti.

Američki predsednik Džozef Bajden je, u međuvremenu, u Njujorku najavio da će SAD poslati novi paket pomoći Ukrajini, u vrednosti od osam milijardi dolara, ali uvesti i nove sankcije Rusiji.

Reagujući na nastavak američke podrške, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da će pomoć biti iskorišćena na "najefikasniji način" u zajedničkom cilju – pobede nad Rusijom.

Uživo

23:16

Tramp: "Rat će se brzo završiti ako ja budem predsednik"

ivši američki predsednik Donald Tramp, koji se ponovo kandidovao za Belu kuću ispred Republikanske partije, izjavio je danas da je imao "sjajan sastanak" sa ukrajinskim liderom Volodimirom Zelenskim i da će se, ukoliko bude izabran za predsednika SAD, rat Rusije i Ukrajine "brzo završiti".

"Ako ne bude tako, onda se ovaj rat nikada neće završiti i ući će u fazu Trećeg svetskog rata. Gospođa (Kamala) Haris nikada neće moći da okonča rat. Ništa se neće promeniti, osim što će se smrt i razaranja samo pogoršati", naveo je Tramp na svojoj društvenoj mreži Truth Social.

22:26

10 civila ranjeno u napadu

Deset civila je ranjeno, a među njima i jedna devojčica, usled granatiranja ukrajinske vojske na teritoriji Donjecke Narodne Republike, saopštio je šef regiona Denis Pušilin.

Takođe, dva civila su ranjena nakon što su snage Kijeva gađale teritoriju ruske Belgorodske oblasti.
 

21:10

Pakao sa neba - Ukrajinska vojska opkoljena u Ugledaru

20:18

Rusi zauzeli Marjinovku

Ruske trupe zauzele su Marjinovku u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je ranije danas rusko Ministarstvo odbrane u svom nedeljnom ažuriranju događaja sa bojnog polja.

18:30

Ukrajinski F-16 upali u zasedu

Izveštaji ruskih medija, uključujući Vzgljad, tvrde da su najmanje dva ukrajinska borbena aviona F-16 upala u zasedu dok su pokušavali da polete sa aerodroma Starokostjantinov u zapadnoj Ukrajini. Navodno, ovaj napad je izveo ruski nadzvučni presretač Mikojan MiG-31. Ovi izveštaji od 26. septembra ove godine tiču se nedavnog ruskog napada na aerodrom u zapadnoj Ukrajini.

Međutim, u dnevnom izveštaju ruskog Ministarstva odbrane za 26. septembar takav incident se ne pominje. Većina ruskih medija poziva se na Telegram kanal Voenno Delo [Vojni biznis], koji je ruski izvor. Ovaj nalog ne nudi dodatne detalje o opomenu. U njemu se navodi: "Na aerodromu Starokostijantinov, dva lovca F-16 koje je donirala Holandija pogođena su sa zakašnjenjem dok su pokušavali da polete. U vazduhoplovnoj bazi su bili i Su-24. Udar je izveden vazdušnom zasedom četiri MiG-31K ruskog ratnog vazduhoplovstva sa hipersoničnim kompleksom Kinžal".

16:39

Sastali se Tramp i Zelenski

16:15

Veliki juriš Rusa

Ruska vojska izvela je juriš u blizini Časovog Jara i faktički zauzela selo Kalinovka u Donjeckoj Narodnoj Republici, izjavio je savetnik lidera DNR Igor Kimakovski.

Prema njegovim rečima, ukrajinska vojska nije očekivala napad na tom mestu jer je svoje napore usmerila ka ugljedarskom pravcu, prebacivši tamo svu preostalu rezervu iz okoline Donjecka.

Kimakovski takođe je rekao i da ruski vojnici kontrolišu puteve kod Ugljedara i Selidova, sprečavajući Ukrajince da dobiju municiju.

14:47

Ukrajina gubi? Vojnici se predaju

Na kontakt liniji predalo se 66 ukrajinskih vojnika. 

Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 3.270 vojnika i 2 tenka "leopard" u zoni odgovornosti grupe "Sever".

13:35

Ministartvo odbrane Rusije: Odbijeno 11 napada na Kursku oblast

Ruska vojska je odbila 11 pokušaja ukrajinskih oružanih snaga da probiju na teritoriju Kurske oblasti, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

"Uz podršku vojne avijacije i artiljerijske vatre odbijeno je 11 pokušaja Oružanih snaga Ukrajine da probiju granicu Ruske Federacije u pravcu naselja Novi put i Medvežje“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

12:49

"Ostajemo uz Ukrajinu"

Italijanski predsednik Serđo Matarela i predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer poručili su danas da Italija i Nemačka ostaju čvrsto uz Ukrajinu u njenom sukobu sa Rusijom. "Naš zajednički stav je jasan: Nemačka i Italija ostaju čvrsto uz Ukrajinu", izjavio je Štajnmajer na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa Matarelom, koji danas boravi u svojoj prvoj državnoj poseti Nemačkoj, prenosi ANSA.

  • Sve najnovije vesti sa Istočnog fronta pratite na našem LIVE Blogu

Podeli:

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: