Svet 0

27.09.2024.

7:20

"Scenario koji je nemoguće preživeti"

Guverner Floride Ron De Santis zamolio je stanovnike da ostanu u zatvorenom prostoru i izbegavaju puteve jer porast nivoa mora izazvan uraganom Helena poplavi ulice i stvara opasne uslove.

Izvor: Index.hr

"Scenario koji je nemoguće preživeti"
Tanjug/Martha Asencio-Rhine/Tampa Bay Times via AP

Podeli:

Značajan porast nivoa mora u delovima Floride, posebno na jugozapadu Floride i oblasti Tampa Bej, izaziva poplave puteva i zastoje u saobraćaju, rekao je guverner na konferenciji za novinare u Talahasiju.

Helen će nastaviti da izaziva poplave duž zapadne obale Floride, dodatno ometajući saobraćaj, dodao je on.

Glavni mostovi u oblastima kao što je Tampa Bej su zatvoreni i pregledaće ih Ministarstvo saobraćaja Floride i ponovo će biti otvoreni kada bude bezbedno, rekao je guverner.

"Možda ćete osetiti da se oluja smirila. Ali imajte na umu da oluja nije gotova i da je veoma, veoma opasno izaći napolje, posebno sa brzinom kojom se ova oluja kreće", upozorio je on.

Dve osobe su poginule u gradu Alamo, u Džordžiji, nakon što ih je odneo tornado povezan sa olujnim sistemom uragana Helena, rekao je gradonačelnik grada za Si-En-En.

"U ovom trenutku možemo potvrditi da je bilo smrtnih slučajeva, ali imena žrtava još nisu objavljena. Podelićemo dodatne informacije kako budu dostupne", rekla je gradonačelnica Pamela Bes Li.

Više od milion kupaca bilo je bez struje na Floridi nakon što je uragan Helene sletio na kopno u četvrtak kasno uveče, navodi "PowerOutage".

Florida: 1,036,553

Džordžija: 46.040 Severna

Karolina: 12.427

Virdžinija: 7.221

Južna Karolina: 5.540

Zvaničnici su pozvali stanovnike na putu oluje da poslušaju obavezna naređenja o evakuaciji ili se suoče sa životno opasnim uslovima.

"Odigraće se scenario koji je zaista nemoguće preživeti" u priobalnom području, rekao je direktor NHC-a Majkl Brenan, sa vodom koja može da uništi zgrade i odnese automobile.

Porast vodostaja bi mestimično na obalama mogao da dostigne i 6 metara, što je visina dvospratnice.

"Jedan od najvećih uragana iznad Meksičkog zaliva ovog veka"

Helena je "jedan od najvećih uragana u Meksičkom zalivu ovog veka", rekao je stručnjak Majkl Louri.

Iako je nekoliko uragana već pogodilo Sjedinjene Države ove godine, uključujući Beril i Debi, oni su bili manje snažni od Helena kada su stigli na kopno.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: