Svet 1

27.09.2024.

23:13

Uživo Sprema se omazda: Sve će eskalirati; Oglasio se Hezbolah

Peti dan sukoba Izraela i Libana, strah od sveopšteg rata raste.

Izvor: B92

Sprema se omazda: Sve će eskalirati; Oglasio se Hezbolah
Profimedia

Podeli:

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu poručio je svojoj vojsci da nastavi borbu "punom snagom" protiv Hezbolaha, uprkos pozivima na prekid vatre od strane SAD i drugih saveznika. 

Libansko ministarstvo zdravlja saopštilo je da su najmanje 92 osobe poginule u izraelskim vazdušnim napadima u četvrtak, dok je više stotina poginulo od ponedeljka kada je sukob eskalirao.

Hezbolah je potvrdio da je šef njegove jedinice za dron Mohamed Surur poginuo u vazdušnom napadu na stambenu zgradu u južnom Bejrutu.

Strahovi od sveopšteg rata između Izraela i Hezbolaha su se pojačali nakon dramatične eskalacije izraelskih napada na Liban od ponedeljka.

Sve o ovom sukobu pratite iz časa u čas u LIVE BLOGU B92.

Uživo

23:11

Oglasio se Hezbolah: Nasralah je živ i dobrog zdravlja

Generalni sekretar Hezbolaha, Hasan Nasralah i predsednik Izvršnog saveta pokreta, Hašem Safijedin, nisu povređeni u izraelskom napadu i dobrog su zdravlja, saopštili su izvori za Tasnim.

Neimenovani izvori su rekli novinaru Tasnima u Libanu da nijedan od visokih lidera libanske militantne grupe "nije postao mučenik u brutalnoj terorističkoj operaciji koju je pokrenuo cionistički režim u petak uveče".

"Operacija cionista završila se neuspehom", rekli su izvori.

Ovo je saopšteno nakon što su se na društvenim mrežama, ali i u izraelskim medijima, pojavile informacije da su Nasralah i Safijedin bili meta tokom velike vazdušne ofanzive izraelskog režima na četvrt Dahija na jugu Bejruta, kao i da je Nasralah verovatno ubijen.

22:32

Bajden: Nisam znao za napad

Džo Bajden je rekao da SAD nisu znale unapred niti su učestvovale u masovnom izraelskom vazdušnom napadu na Bejrut.

Američki predsednik je rekao novinarima da čeka više informacija pre nego što prokomentariše napad. "SAD nisu znale niti učestvovale u akciji IDF.

Prikupljamo više informacija. Imaću više da kažem kada budemo imali više informacija", rekao je on.
 

21:20

Hezbolah demantovao izjave Izraela

Kancelarija za medije Hezbolaha saopštila je da nema istine ni u jednoj izjavi o izraelskom napadu na južna predgrađa Bejruta. Nije precizirano na koje izjave se radi.

Izraelska vojska je tvrdila da je napad pogodio centralni komandni centar Hezbolaha, za koji je rekla da je ugrađen duboko u civilna područja.

Izraelski vojni radio je kasnije rekao da vojska procenjuje da li je vođa militantne grupe Hasan Nasralah bio u štabu u vreme napada.
 

21:13

Postavljen bezbednosni kordon oko američke ambasade u Libanu

Libanska vojska je danas iz mera predostrožnosti postavila bezbednosni kordon oko američke ambasade u Libanu, koji se nalazi severno od Bejruta, rekao je bezbednosni izvor Rojtersu.

Američki zvaničnik je za Tajms of Izrael rekao da je Izrael obavestio SAD o velikom vazdušnom napadu izraelskih snaga u Bejrutu nakon što su avioni već bili u vazduhu i operacija bila u toku.

SAD nisu imale nikakva saznanja o napadu unapred, rekao je američki zvaničnik, koji nije želeo da bude imenovan. Bela kuća je, u međuvremenu, saopštila da je predsednika SAD Džozefa Bajdena njegov tim za nacionalnu bezbednost obavestio je o velikom izraelskom napadu na Bejrut.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu se vraća ranije u Izrael, saopštila je njegova kancelarija. On će poleteti iz Njujorka večeras u 20:00. po lokalnom vremenu, nakon napada na Bejrut.

Netanjahu je danas bio u Njujorku i odatle je odobrio napad, preneo je Tajms of Izrael.

21:12


Izrael se sprema za moguću odmazdu Hezbolaha u Libanu, kao i Jemena i Irana.
 

17:59

U izraelskim vazdušnim napadima pogođeno gusto naseljeno južno predgrađe Bejruta

U izraelskim vazdušnim napadima danas je pogođeno jedno od gusto naseljenih južnih predgrađa Bejruta, dok su se eksplozije čule širom prestonice Libana.

Za sada se ne zna šta je bila meta, ali se video gusti crni dim kako kulja iz tog područja, preneo je AP.

Snimak koji su objavili libanski mediji pokazuje posledice izraelskog vazdušnog napada na predgrađe Dahije u Bejrutu, poznato uporište Hezbolaha u libanskoj prestonici, preneo je Tajms of Izrael.

Izraelske odbrambene snage za sada nisu komentarisale napad.

16:39

"Neće ovaj rat još dugo trajati"

Jedan izraelski bezbednosni zvaničnik izrazio je danas očekivanje da mogući rat protiv libanskog Hezbolaha neće trajati tako dugo kao rat u Pojasu Gaze, jer su izraelski vojni ciljevi u Libanu mnogo uži.

Anonimni zvaničnik je rekao da nije doneta odluka da li će Izrael započeti kopnenu operaciju na jugu Libana, ali je naglasio da vojska vežba za tu mogućnost svaki dan i da je spremna da je primeni.

On je dodao da je Izrael obećao uništenje vojnog i političkog režima Hamasa u Gazi, a da je cilj u Libanu samo da se Hezbolah potisne dalje od granice s Izraelom, ocenivši da to nije tako visok prag kao u Gazi u odnosu na operativne ciljeve.

Uz to je rekao da Izrael smatra Rezoluciju 1701 kojoj su posredovale UN i kojom je okončan jednomesečni rat Izraela i Hezbolaha 2006. godine najboljim rašenjem za stabilnost, ali da primenu rezolucije moraju da obezbede međunarodne snage.

Te snage bi trebalo da budu u stanju da onemoguće uspostavljanje infrastrukture Hezbolaha blizu severne granice s Izraelom.

On je ocenio da izraelski kazneni vazdušni udari ove nedelje, u kojima je poginulo oko 700 ljudi, pokazuju rešenost Izraela da počne da obezbeđuje sam primenu rezolucije.
 

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: