Svet 0

26.09.2024.

17:57

Policija upala u kuću gradonačelnika: Optužbe i dalje nejasne, sledi li hapšenje?

Federalni agenti pretresli su u četvrtak ujutru rezidenciju gradonačelnika Njujorka Erika Adamsa nakon što je optužen nakon duge istrage koja je unela zabunu u administraciju najvećeg američkog grada.

Izvor: Jutarnji.hr

Policija upala u kuću gradonačelnika: Optužbe i dalje nejasne, sledi li hapšenje?
EPA-EFE/OLGA FEDOROVA

Podeli:

Crni terenac sa oznakom "Federalna policija" bio je parkiran ispred rezidencije gradonačelnika Grejsi Menšn na Menhetnu, prema Rojtersovom svedoku.

Desetak ljudi u poslovnoj odeći sa aktovkama i torbama ušlo je u rezidenciju, rekao je očevidac.

Za šta se tačno optužuje Adams ostaje nejasno jer je sadržaj optužnice i dalje poverljiv. Još nije poznato da li će Adams biti uhapšen ili će se dobrovoljno predati, kao ni kada bi se mogao pojaviti na sudu.

Portparol kancelarije američkog tužioca na Menhetnu, koja je podigla optužnicu, odbio je da komentariše slučaj u sredu nakon što su Njujork tajms i drugi mediji objavili da je velika porota predala optužnicu, pozivajući se na neimenovane ljude koji su upoznati sa tim.

Adams, demokrata koji bi mogao da postane prvi od 110 gradonačelnika Njujorka koji će biti krivično optužen dok je bio na funkciji, rekao je u video poruci u sredu uveče da očekuje da će optužbe biti "potpuno lažne, zasnovane na lažima".

U video poruci, on je obećao da će ostati na funkciji dok dokazuje svoju nevinost, prkoseći pozivima demokratskih političara da se povuku.

"Ako budem optužen, znam da sam nevin. Zatražiću hitno suđenje kako bi Njujorčani čuli istinu", rekao je Adams.

Ovaj slučaj će verovatno zakomplikovati Adamsovu eventualnu kandidaturu za reizbor 2025. Drugi demokratski političari, uključujući njujorškog revizora Breda Lendera, nameravaju da izazovu Adamsa, nekada ključnog saveznika demokratskog predsednika Džoa Bajdena, za nominaciju svoje stranke.

Pre nego što je objavljena vest o optužnici, američka kongresmenka Aleksandrija Okasio-Kortez, takođe demokrata, postala je prvi član Kongresa koji ga je pozvao da podnese ostavku, rekavši da bi to bilo "za dobro grada".

Tajms je, pozivajući se na nalog za pretres stana, objavio početkom novembra 2023. da savezne vlasti istražuju mogućnost da je Adamsova izborna kampanja 2021. dobila nezakonite donacije, uključujući i od turske vlade.

Istraga, koju je sprovela kancelarija okružnog tužioca Menhetna, fokusirala se na to da li je Adamsova kampanja bila u zaveri sa građevinskom kompanijom iz Bruklina da preko nje ilegalno prima strani novac, preneo je Tajms.

Vlasti su takođe tražile informacije o Adamsovim vezama sa Izraelom, Kinom, Katarom, Južnom Korejom i Uzbekistanom, navodi Tajms. Šezdesetčetvorogodišnji Adams, bivši policajac koji je dospeo do čina kapetana, više puta je negirao bilo kakvu nepravdu i rekao da sarađuje sa istražiteljima.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: