Svet 27

26.09.2024.

14:18

Ovaj čovek je "sahranio" Ukrajinu, ali bukvalno

Bivši predsednik SAD Donald Tramp "sahranio je" sve nade Ukrajine, opisavši je, kako prenosi AP, kao sumornu i žalosnu zemlju, a njen narod je nazvao “mrtvim“.

Izvor: AP

Ovaj čovek je "sahranio" Ukrajinu, ali bukvalno
Profimedia

Podeli:

Sadašnji republikanski kandidat za predsednika SAD je nastavio, u svom obraćanju pristalicama u sredu u Severnoj Karolini, rekavši da je Ukrajina potpuno "razbijena".

Prema njegovom mišljenju, Ukrajina je trebalo da učini ustupke ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u mesecima pre ruskog napada u februaru 2022. On je izjavio da bi čak i "najgori dogovor bio bolji od onoga što imamo sada".

Tramp, koji je dugo kritikovao američku pomoć Ukrajini, podseća agencija Asošiejted pres, često tvrdi da Rusija nikada ne bi izvršila invaziju da je on predsednik i da bi okožnčao rat ako bi se vratio u Belu kuću.

Bivši republikanski predsednik, inače sklon omalovažavanju, navodi dalje AP, počeo je svoje osuđivanje Ukrajine aludirajući na nedavnu kritiku ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog koju je uputio i Trampu i kandidatu za potpredsednika Džeja Di Vensa.

Zelenski, koji ove nedelje boravi u poseti SAD kako bi prisustvovao Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, rekao je za američke medije da je Vens "previše radikalan" i da je predložio Ukrajini da preda teritorije pod ruskom kontrolom, a da Tramp "u stvari ne zna kako da zaustavi rat", čak i ako misli da zna kako.

Tramp je to prokomentarisao rečima: "To je nešto o čemu moramo na brzinu da razgovaramo, jer je predsednik Ukrajine u našoj zemlji i malo gadno vređa…"

Tramp se zatim obrušio na Ukrajinu, opisavši je kao zemlju u ruševinama, kojoj nedostaje vojnika i koja gubi stanovništvo zbog pogibije u ratu. Zatim je i postavio pitanje da li je zemlji preostalo ikakvih sredstava za pregovore o okončanju rata.

"Svaki dogovor,  najgori dogovor, bio bi bolji od onoga što imamo sada", rekao je Tramp. "Da su napravili loš dogovor, bilo bi mnogo bolje. Malo bi odustali i svi bi živeli i svaka zgrada bi bila izgrađena i svaka kula bi starila još 2.000 godina", rekao je on.

"Ali kakav dogovor možemo sada da sklopimo? Srušena je", dodao je on, misleći na Ukrajinu. "Ljudi su mrtvi. Zemlja je u ruševinama", rekao je Tramp.

Podeli:

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Šolc ugasio snove EU

Neprijateljstvo Olafa Šolca prema Unikreditovom preuzimanju Komercbanke znak je da će panevropska integracija ostati nedostižna, piše Politiko.

13:35

25.9.2024.

1 d

Podeli: