Svet 10

26.09.2024.

14:30

Kreće osveta; Amerika im šalje oružje kojim ih Rusi već mesecima "satiru" VIDEO

Možda najznačajniji deo novog paketa pomoći SAD, koji je danas predsednik SAD Džozef Bajden najavio Ukrajini, jesu tzv. klizne bombe.

Izvor: Index.hr

Kreće osveta; Amerika im šalje oružje kojim ih Rusi već mesecima "satiru" VIDEO
EPA/JIM HOLLANDER

Podeli:

Reč je o oružju koje Rusija već neko vreme koristi u ratu, a Kijev ga već dugo želi.

O kakvim bombama je reč?

Američko vazduhoplovstvo ih opisuje kao "nemotorizovano klizno oružje koje se koristi za uništavanje ciljeva visoke vrednosti".

Duge su 3,65 metara, prečnika 20 centimetara i teške oko 1133 kilograma.

Svaka bomba košta do 245.000 dolara, što znači da su jeftinije od balističkih i krstarećih raketa koje Rusija redovno ispaljuje na Ukrajinu. Kao što im ime govori, imaju krila koja se mogu izvućii ili uvući, pomažući im da stignu do ciljeva udaljenih više od 112 kilometara.

Mogu se ispaljivati iz borbenih aviona F-16, koje je Ukrajina takođe nedavno dobila od SAD. Izveštaji zapadnih analitičara sugerišu da će klizne bombe biti opremljene kasetnom municijom, prenosi Skaj njuz.

Kako one rade?

Ove bombe su opremljene mogućnostima satelitskog navođenja koje im pomažu u navigaciji u svim uslovima, danju i noću, ali i po lošem vremenu.

Operater može da ih vodi daljinskim upravljačem nakon lansiranja iz letelice, ali mogu i da se prethodno "fiksiraju" na mete, na koje će se potom automatski usmeravati. Njihova krila imaju oblik slova X, što im pomaže da klize kroz vazduh i precizno prate put do cilja.

Raspon krila im je oko metar i po.

Pročitajte još:

Nisu oduševljeni, Volodimire

Uzbuna, uzbuna; "Poleteli avioni MIG-31K, nose kinžale"

Kapitulacija?

Ruski vojnik se molio... I Ukrajinci su mu poštedeli život VIDEO

Moskva se nada...; Imaće dovoljno pameti?

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Šolc ugasio snove EU

Neprijateljstvo Olafa Šolca prema Unikreditovom preuzimanju Komercbanke znak je da će panevropska integracija ostati nedostižna, piše Politiko.

13:35

25.9.2024.

1 d

Podeli: