Svet 3

26.09.2024.

13:50

EU reagovala na pretnje iz Rusije: "Putin se kocka"

EU je danas odbacila kao "nepromišljen i neodgovoran" plan predsednika Vladimira Putina da odobri nuklearni odgovor na masivan vazdušni napad na Rusiju, prenosi agencija Frans pres (AFP).

Izvor: Index.hr

EU reagovala na pretnje iz Rusije: "Putin se kocka"
Shutterstock/zef art

Podeli:

Putin je, podsetimo, juče najavio izmene nuklearne doktrine koje bi dozvolile upotrebu nuklearnog oružja protiv nenuklearnih država kada ih podržavaju nuklearne sile – što je jasna referenca na Ukrajinu i njene zapadne saveznike.

"Putin se kocka"

"Putin se kocka sa svojim nuklearnim arsenalom i to ne prvi put", rekao je portparol EU za spoljnu politiku Peter Stano novinarima. "Naravno, snažno odbacujemo ove pretnje."

Predloženo proširenje ruskih nuklearnih pravila, koje Putin ima moć da odobri, dolazi u trenutku kada Ukrajina traži dozvolu od svojih zapadnih saveznika da koristi oružje dugog dometa za napad na ciljeve duboko u Rusiji.

Kijev kaže da je neophodno gađati ruske aerodrome i vojnu infrastrukturu koju koristi za napade na Ukrajinu. SAD i druge zapadne zemlje su oprezne u davanju takve dozvole.

Kremlj: To je specifičan signal

Ranije danas, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da planirane promene treba posmatrati kao "specifičan signal" Zapadu. Zapadne sile optužile su Putina za opasno korišćenje nuklearnog oružja tokom sukoba u Ukrajini. Lider Kremlja je uputio nekoliko očiglednih pretnji o spremnosti Moskve da primeni nuklearno oružje.

"Ovo je samo nastavak veoma neodgovornog i neprihvatljivog Putinovog ponašanja", rekao je Stano o poslednjoj pretnji, koja je usledila nakon što je jedan broj svetskih lidera prisustvovao Generalnoj skupštini UN u Njujorku.

Putinov stav je bio utoliko "nepromišljeniji", rekao je Stano, jer "dolazi od šefa stalne članice Saveta bezbednosti UN".

Pročitajte još:

Putin ne preti prvi put, ali... Zbog ove stvari može biti i poslednji!

Situacija se menja; Putinov prst sve bliži nukleranom okidaču: Upotrebićemo ga...

Preti potpuna katastrofa? "Putin planira da napadne nuklearke"

Kapitulacija?

Moskva se nada...; Imaće dovoljno pameti?

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Šolc ugasio snove EU

Neprijateljstvo Olafa Šolca prema Unikreditovom preuzimanju Komercbanke znak je da će panevropska integracija ostati nedostižna, piše Politiko.

13:35

25.9.2024.

1 d

Podeli: