Svet 0

26.09.2024.

14:16

Nisu oduševljeni, Volodimire

Prema pisanju Volstrit džurnala, američki zvaničnici nisu “oduševljeni” tzv. mirovnim planom ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Izvor: Ukrajinska pravda, Volstrit džurnal

Nisu oduševljeni, Volodimire
Profimedia

Podeli:

Uoči zvaničnog sastanka američkog predsednika Džozefa Bajdena i ukrajinskog Volodimira Zelenskog, koji su inače već razgovarali na marginama zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku, visoki američki i evropski zvaničnici koji su upoznati sa opštim obrisima mirovnog plana, rekli su da on ne nudi jasan put do pobede za Ukrajinu, posebno pošto ruske snage polako, ali sigurno pobeđuju na bojnom polju.

"Nisam impresioniran, nema mnogo novog", rekao je jedan od visokih zvaničnika.

Volstrit džurnal napominje da su se SAD i Ukrajina našle na tačci koja je ključna za rat u Ukrajini, a da na toj tačci nemaju zajedničku viziju.

Razlike između Kijeva i Vašingtona nastale su i zbog nesuglasica između SAD i njihovih saveznika oko ukidanja ograničenja na ukrajinsku upotrebu raketa dugog dometa na ruskoj teritoriji.

Kako se dalje navodi, prema onome što je procurilo u javnost, plan koji će Zelenski zvanično predstaviti Bajdenu podrazumeva da bi SAD trebalo da daju Ukrajini zeleno svetlo da koristi oružje dugog dometa za napade na Rusiju, ali onako kako Kijev smatra da je neophodno

Iako je Bajden odbijao da da Ukrajini zeleno svetlo za gađanje Rusije, taj stav naišao je na oštro protivljenje brojnih evropskih lidera, koji veruju da je Ukrajina posle 2,5 godine zaslužila pravo da se nesmetano suprotstavi ruskim snagama.

Govoreći na marginama Generalne skupštine UN ove nedelje, neki svetski lideri su bili vidno razočarani.

Istovremeno, nemački kancelar Olaf Šolc podržao je Bajdenovu nevoljnost da dozvoli slobodnu upotrebu raketa dugog dometa.

S druge strane, u svom govoru u UN, Zelenski je upozorio na buduće pretnje Rusije u pogledu ukrajinske energetske infrastrukture i nuklearnih elektrana.

Američki i evropski zvaničnici, međutim, kažu da je iza kulisa Zelenski u svom planu izneo maksimalistički predlog, nadajući se da će SAD i njihovi saveznici dati Kijevu šta god požele.

Istovremeno, navodi dalje američki list, izgleda da je trenutno stanje ukrajinskog sistema razočaralo glavne Bajdenove pomoćnike, koji su poslednjih nedelja otputovali u Kijev i upoznali se sa elementima mirovnog plana. Nadali su se da će čuti nešto opipljivo što bi Bajdenova administracija mogla da podrži, iako joj je ostalo još vrlo malo do kraja mandata.

Ukrajinski plan u velikoj meri pokriva potrebe Ukrajine na bojnom polju, političke transformacije unutar zemlje i ekonomiju, rekao je u utorak visoki zvaničnik Stejt departmenta. Ali, američki i evropski zvaničnici rekli su da je najrazvijeniji deo plana prva faza, zahtevi u vezi sa oružjem , dok su ostali ključni elementi manje specifični odnosnio nedovoljno ubedljivi.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Šolc ugasio snove EU

Neprijateljstvo Olafa Šolca prema Unikreditovom preuzimanju Komercbanke znak je da će panevropska integracija ostati nedostižna, piše Politiko.

13:35

25.9.2024.

1 d

Podeli: