Svet 0

26.09.2024.

9:29

Panika, panika...; Proizvešće dvocifren broj nuklearnog oružja

Severna Koreja ima dovoljno plutonijuma i uranijuma da bi mogla da proizvede najmanje dvocifren broj nuklearnog oružja, izjavio je jutros južnokorejski poslanik Li Seong-kvon.

Izvor: Tanjug

Panika, panika...; Proizvešće dvocifren broj nuklearnog oružja
Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File

Podeli:

On je, pozivajući se na obaveštajnu agenciju Južne Koreje, rekao da ta agencija smatra da postoji velika verovatnoća da Severna Koreja izvede sedmu nuklearnu probu nakon predsedničkih izbora u SAD 5. novembra.

Južnokorejski poslanik je ukazao da je retkost da severnokorejski državni mediji javljaju o posetama lidera Severne Koreje Kim Džong Una postrojenju za obogacivanje uranijuma, tako da bi izveštavanje o njegovoj poseti koje je objavljeno ranije ovog meseca verovatno moglo biti slanje poruke Vašingtonu pre održavanja predsedničkih izbora u SAD.

Li je takođe napomenuo da bi objave o Kimovoj poseti mogle da budu i u domaće svrhe jer je ekonomska situacija u Severnoj Koreji teška, preneo je Rojters.

Pjongjang je ranije saopštio da je njegov arsenal nuklearnog oružja i balističkih projektila neophodan za suprotstavljanje pretnjama SAD i saveznika.

Federacija američkih naučnika zaključila je u julu da je Pjongjang možda proizveo dovoljno fisionih materijala za izgradnju do 90 nuklearnih bojevih glava.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: