Svet 0

26.09.2024.

10:27

Inauguracija meksičke predsednice, španski kralj nije pozvan: Nije se izvinio

Novoizabrana predsednica Meksika Klaudija Šejnbaum odbila je da pozove španskog kralja Felipea na svoju inauguraciju 1. oktobra zbog toga što se on nije izvinio za zločine počinjene nad domorodačkim narodom Meksika pre 500 godina.

Izvor: Tanjug

Inauguracija meksičke predsednice, španski kralj nije pozvan: Nije se izvinio
Tanjug/AP Photo/Fernando Llano, File

Podeli:

Šejnbaum je rekla da je Španija ignorisala pismo njenog prethodnika na toj funkciji Andresa Manuela Lopeza Obradora iz 2019. godine u kojem se poziva na izvinjenje za "zloupotrebe" iz kolonijalnog perioda, preneo je Gardijan.

Obrador je tada uputio pisma španskom kralju Felipeu i papi Franji, pozivajući ih da se izvine za "zloupotrebe" tokom osvajanja i kolonijalnog perioda kada su kršena ljudska prava domorodačkih naroda u Meksiku.

U to vreme, španska vlada je odbila da se izvini, navodeći da odlučno odbacuje sadržaj pisma.

"Nažalost, na dotično pismo nikada nije direktno odgovoreno, kako to zahteva najbolja diplomatska praksa", navela je Šejnbaum.

Prema njenim rečima, umesto toga, deo pisma je procurio u medije, a meksička vlada nije dobila direktan odgovor u vezi sa tim pitanjem.

Premijer Španije Pedro Sančez pozvan je na ceremoniju polaganja zakletve 1. oktobra, a španski kralj Felipe nije, ali je Madrid saopštio da niko od španskih predstavnika neće učestvovati na inauguraciji na bilo kojem nivou.

Sančez je rekao na konferenciji za novinare u Generalnoj skupštini UN u sredu da Madrid ne može da prihvati isključenje kralja Felipea sa inauguracije i da kao znak protesta meksičkoj vladi neće biti diplomatskog predstavnika španske vlade.

Pročitajte još:

Građani dobili poruku, svi su ugroženi: Potražite sklonište VIDEO

Rat kartela ne jenjava: Desetoro mrtvih

Kucnuo je čas: Putin cilja Ameriku?

Meksički predsednik optužuje SAD

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: