Svet 13

25.09.2024.

23:27

Iran stoji iza pokušaja ubistva Trampa?

Bivši predsednik SAD i kandidat republikanaca na predstojećim predsedničkim izborima Donald Tramp izjavio je danas da Iran možda stoji iza nedavnih pokušaja njegovog ubistva.

Izvor: Tanjug

Iran stoji iza pokušaja ubistva Trampa?
Profimedia

Podeli:

Tramp je istakao "da je on predsednik, a neka druga zemlja zapreti američkom predsedničkom kandidatu, ona bi rizikovala da bude raznesena u paramparčad".

Tramp je to izjavio na predizbornom događaju u američkoj saveznoj državi Severna Karolina, nakon što su ga američki obaveštajni zvaničnici obavestili dan ranije o "stvarnim i konkretnim pretnjama Irana da će ga ubiti", saopšteno je iz njegovog predizbornog štaba, preneo je Rojters.

Federalne vlasti istražuju atentat i pokušaj ubistva Trampa na njegovom golf terenu na Floridi sredinom septembra i na mitingu u Pensilvaniji u julu. Organi za sprovođenje zakona nisu javno sugerisali umešanost Irana ili bilo koje druge strane sile u bilo koji od ta dva incidenta.

"Postojala su dva pokušaja atentata na moj život za koja znamo i oni mogu, ali ne moraju uključivati, ali moguće da uključuju, Iran, ali ja zapravo ne znam", rekao je Tramp u Mint Hilu, u Severnoj Karolini.

On je kazao da je Iran upućivao veoma direktne pretnje SAD i da smatra da mu se mora reći da ako izvedu bilo kakve napade na bivše predsednike ili kandidate za predsednika, da će njihova zemlja biti raznesena u paramparčad.

Tramp je, takođe, upitao zašto predsednika Irana Masuda Pezeškijana, koji prisustvuje Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku, štite organi za sprovođenje zakona SAD.

"Ove nedelje imamo predsednika Irana u našoj zemlji, imamo velike bezbednosne snage koje ga čuvaju, a ipak prete našem bivšem predsedniku i vodećem kandidatu za narednog predsednika - svakako čudan splet okolnosti", naglasio je Tramp.

On je rekao da neprijatelji SAD očajno žele da ga spreče da se vrati u Belu kuću jer će on povratiti položaj zemlje u svetu.

"Zato ljudi u nekim zemljama žele da me ubiju. Nisu zadovoljni mnome. To je rizičan posao. Zato žele da me ubiju. Ubijaju samo dosledne predsednike", rekao je Tramp.

Podeli:

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Šolc ugasio snove EU

Neprijateljstvo Olafa Šolca prema Unikreditovom preuzimanju Komercbanke znak je da će panevropska integracija ostati nedostižna, piše Politiko.

13:35

25.9.2024.

1 d

Podeli: