Svet 5

25.09.2024.

20:29

Opkoljen je, Rusi ga ravnjaju sa zemljom: "Ovo su poslednji trenuci" VIDEO

Ukrajinski grad Vuhledar, ključ za odbranu u jugoistočnom delu Donjecke oblasti, nalazi se pod pretnjom opkoljavanja, a ruske snage ga sravnjuju sa zemljom, prenose ukrajinski mediji.

Izvor: Index.hr

Opkoljen je, Rusi ga ravnjaju sa zemljom: "Ovo su poslednji trenuci" VIDEO
Shutterstock/zef art

Podeli:

Smešten 50 kilometara južno od Pokrovska, važnog strateškog čvorišta, Vuhledar se često naziva tvrđavom u ukrajinskoj vojsci. Grad je sada u epicentru višemesečnog pritiska Rusije.

Gubitak Vuhledara predstavljao bi pretnju južnom krilu Pokrovska, još jednog grada koji Ukrajina pokušava da zadrži uprkos nemilosrdnim ruskim napadima. Čini se da su poslednjih dana ruske snage dramatično pojačale svoje napade na Vuhledar, a informacije ruskih proratnih vojnih blogera, kao i nezavisnih analitičara, sugerišu da su ukrajinske snage u opasnosti da budu u okruženju Rusije.

"Napad na grad je počeo"

"Ruske jedinice su ušle u Vuhledar, počeo je juriš na grad", objavio je proruski vojni bloger Juri Podoljak u postu na Telegramu 23. septembra. 

U jučerašnjem postu, DeepState, koji prati otvorene izvore informacija o ratu, rekao je da su ga ruske snage "jednostavno sravnile sa zemljom" artiljerijom i navođenim bombama. Snimak koji prati post pokazuje višestruke eksplozije u neidentifikovanom delu grada.

Najnovija mapa kompanije DeepState prikazuje ruske snage koje napadaju grad direktno, ali i sa obe strane. Generalštab ukrajinske vojske saopštio je juče ujutru u svom izveštaju da je „bilo osam pokušaja zauzimanja položaja” u toj oblasti, ali nije naveo nikakve dalje detalje.

"Ovo su poslednji trenuci Vuhledara"

Kijev Independent je zatražio informacije o situaciji u Vuhledaru od ukrajinske vojske, ali je odbila da odgovori.

"Bio bih iznenađen da bitka potraje mnogo duže", rekao je Emil Kastehelmi, analitičar finske grupe Black Bird.

"Mislim da samo gledamo poslednje trenutke Vuhledara", dodao je on.

Zašto je važan Vuhledar?

Prema statistici ukrajinske vlade, u Vuhledaru je uoči totalne ruske invazije živelo oko 14.000 ljudi. Do februara 2024. godine u Vuhledaru je ostalo oko 100 ljudi, uglavnom penzionera koji žive u podrumima. Grad je sada praktično ispražnjen i uništen.

Ipak, gubitak Vuhledara, grada koji je godinama odolevao ruskoj okupaciji, bio bi ozbiljan udarac ukrajinskom moralu.

Pročitajte još:

Preti potpuna katastrofa? "Putin planira da napadne nuklearke"

Spremaju osvetu: Primeniće Putinovu taktiku? FOTO/VIDEO

Zelenski sa Stoltenbergom: Dve teme bile na stolu

Ukrajinski komandosi upali u rusko utvrđenje: Čistili "sobu po sobu"

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Rat u Ukrajini

uživo Gotovi su? Napad je počeo; "Pakao" za Ruse

Rat u Ukrajini – 945. dan. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski otkrio je detalje "Plana pobede". Moskva je poručila da je taj plan opasna avantura sa perspektivom dalje eskalacije.

22:28

25.9.2024.

55 min

Region

Važi za sve građane: Ukida se ovaj porez

Ministar finansija i trezora u Savetu ministara BiH Srđan Amidžić izjavio je da je pokrenut proces da se u BiH usvoji zakon o ukidanju PDV-a na kupovinu prve nekretnine koji bi se odnosio na sve državljane BiH.

13:37

24.9.2024.

1 d

Podeli: