Svet 0

25.09.2024.

18:45

Nove trzavice u Nemačkoj: Na pomolu prevremeni izbori?

Sara Vagenkneht, liderka nadiruće stranke koja nosi njeno ime, prokomentarisala je danas ostavke kopredsednika saveza Zelenih, napominjući da ostavke nisu dovoljne.

Izvor: dpa

Nove trzavice u Nemačkoj: Na pomolu prevremeni izbori?
EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Podeli:

Kopredsednici Zelenih, Rikarda Lang i Omid Nuripur, su podneli ostavku zbog loših rezultata na pokrajinskim izborima i srozavanja partije u nacionalnim anketama.

"To što su preuzeli političku odgovornost zaslužuje poštovanje," rekla je za Rajniše Post predsednica Pokreta Sara Vagenkneht.

"Danas prečesto doživljavamo nekulturu političke neodgovornosti i lepljenja za funkcije bez obzira koliko mizerni bili rezultati," dodala je Vagenknehtova. "To je očigledno tako u druge dve partije koalicije semafor."

Koalicija kancelara Olafa Šolca okuplja njegove socijaldemokrate, Zelene i liberalnu FDP. Naziv semafor dobila nje po partijskim bojama.

Sara Vagenkneht je rekla kako se nada će će potez Langove i Nuripura podstaći i ministre u vladi iz njihove stranke da ponude ostavke i otvore put prevremenim izborima.

Redovan termin izbora za Bundestag je 28. septembar.

Vagenkehtova je BSW formirala tek u februaru, po istupanju iz partije Levica. Njena levičarsko-populistička platforma je brzo privukla veliki broj glasova i BSW je odlično prošao na izborima ovog meseca u Tiringiji, Saksoniji i Brandenburgu.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: