Svet 2

25.09.2024.

14:33

Ukrajinski komandosi upali u rusko utvrđenje: Čistili "sobu po sobu"

Desetog maja ruske trupe prešle su rusko-ukrajinsku granicu severno od ukrajinskog grada Harkova.

Izvor: Index.hr

Ukrajinski komandosi upali u rusko utvrđenje: Čistili "sobu po sobu"
Profimedia

Podeli:

Napadajući prema jugu kroz retku ukrajinsku odbranu, Rusi su brzo zauzeli veći deo Vovčanska, grada sa 17.500 stanovnika pre rata, koji je na samo nekoliko kilometara od granice.

Mesec dana kasnije, usred žestokih borbi u Vovčansku, ruske trupe su zauzele ključno uporište u centru sve razorenijeg grada: PJSC Volčanski, fabriku hemijskih proizvoda – ogroman kompleks od 30 betonskih zgrada, piše Forbs.

Baza je postala zamka za ruske snage
Fabrika bi mogla da posluži kao baza za pokrivanje ruskih snaga dok prelaze reku Vovču, koja se nalazi južno od industrijskog kompleksa. Umesto toga, postala je zamka. Ukrajinske snage držale su liniju odmah ispred fabrike, a zatim su pokrenule kontranapad, napredujući nekoliko blokova severno od fabrike i odsekavši je od glavnih ruskih snaga.

Bilo je potrebno naporna tri meseca, ali su specijalne snage ukrajinske obaveštajne agencije – poznate po svom akronimu GUR – očistile objekat od poslednjih ruskih vojnika.

"Borci GUR-a su sprovodili sistematsko čišćenje zgrada fabričkog kompleksa, neprestano se boreći s neprijateljem“, saopštila je uprava. „U nekim slučajevima ukrajinske specijalne snage su učestvovale u borbi prsa u prsa s neprijateljem.

"GUR je potpuno oslobodio područje Vovčanskog i uništio okupatore u svim fabričkim zgradama", dodala je uprava. Neki Rusi su ubijeni, dok su drugi zarobljeni.

Kompleks s nekoliko stotina vojnika snabdevao se dronom

Nije jasno koliko je Rusa još bilo živo u objektu u trenutku oslobođenja. Na početku bitke, nekoliko stotina Rusa je navodno bilo raspoređeno u 30 zgrada – impozantna snaga. Njih je podržavala ruska artiljerija sa severa i navodno su dobijali zalihe pomoću malih dronova.

Ukrajinci su bacali bombe, napali Ruse u objektu dronovima i snajperima...i čekali. Mesecima je, prema ukrajinskoj analitičkoj grupi Dip stejt (Deep State), objekat bio poput "strelišta" za Ukrajince koji su mogli da pucaju na njega kako hoće i iz bilo kog pravca. Ukrajinske oružane snage su uživale u uništavanju okupatora“, piše Dip stejt.

Kako je ruska ofanziva u Vovčansku jenjavala ovog leta, ukrajinski kontranapadi su postepeno gurali liniju fronta dalje na sever, ostavljajući Ruse u hemijskoj fabrici još izolovanije nego ranije.

Obaveštajna uprava je sačekala dok se preživeli Rusi potpuno ne iscrpe – a zatim je napala bazu s najmanje četiri odvojena tima specijalnih snaga. Provalili su u objekat i raščišćavali ga sobu po sobu, što je rukovodstvo okarakterisalo kao "izuzetno složenu i uspešnu operaciju".

Međutim, Ukrajinci nisu preokrenuli tok rata

Oslobađanjem PJSC Volčanski eliminisana je, iako mala, pretnja koju su Rusi u objektu predstavljali ukrajinskim snagama koje su napredovale na sever u Vovčansk, koji su okupirali Rusi. To je takođe osveta za ukrajinske vojnike čiji su drugovi pretrpeli višestruke brutalne opsade gradova otkako je Rusija proširila svoj rat protiv Ukrajine pre više od 30 meseci.

Međutim, to ne znači da su Ukrajinci preokrenuli tok rata. Borbe su i dalje veoma žestoke, a zima se približava.

Pročitajte još:

Moskva: Fatalna greška

Zelenski držao govor, ali svi su gledali šta izvodi ruski predstavnik u UN VIDEO

Lavrov: "UN zatvaraju oči pred upadom Ukrajine u Kursku oblast"

Šah-mat, Nebenzja

Američki državni sekretar jasan: Zaustavite ih

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Važi za sve građane: Ukida se ovaj porez

Ministar finansija i trezora u Savetu ministara BiH Srđan Amidžić izjavio je da je pokrenut proces da se u BiH usvoji zakon o ukidanju PDV-a na kupovinu prve nekretnine koji bi se odnosio na sve državljane BiH.

13:37

24.9.2024.

1 d

Podeli: