Svet 2

25.09.2024.

16:20

Amerika poslala ratni brod naoružan zaslepljujućim oružjem; Nije ni zbog Izraela, ni zbog Ukrajine

Ratni brod mornarice SAD, naoružan moćnim laserskim oružjem sposobnim da uništi i vazdušne i vodene ciljeve, otputovao je u nedelju za Japan kako bi držao Kinu na odstojanju.

Izvor: Njuzvik

Amerika poslala ratni brod naoružan zaslepljujućim oružjem; Nije ni zbog Izraela, ni zbog Ukrajine
Profimedia

Podeli:

"USS Preble", razarač klase "Arli Berk" od 9.700 tona, viđen je kako napušta mornaričku bazu San Dijego u Kaliforniji. U saopštenju za javnost objavljenom 1. avgusta navodi se da će se "Pribl" prebaciti u pomorsku bazu Jokosuka u Japanu, zamenjujući "USS Benfold", kao deo zakazane rotacije snaga u regionu Pacifika.

Japanski finansijski časopis "Nikkei Asia" objavio je u sredu, citirajući portparola američke mornarice, da je "Pribl" jedini razarač iste klase opremljen visokoenergetskim laserskim sistemom oružja, koji bi mogao da se koristi za obaranje neprijateljskih dronova i projektila.

Njuzvik navodi da američka vojska nastavlja da stacionira najsposobnije jedinice u Indo-Pacifiku, gde Kina širi svoju pomorsku flotu i operacije na dalekim morima, dovodeći u pitanje pomorsku dominaciju SAD u regionu.

Prisustvo "Pribla" odražava posvećenost Vašingtona odbrani Japana, jednog od njegovih saveznika u bezbednosnom sporazumu u Indo-Pacifiku, saopštila je američka mornarica.

To bi takođe unapredilo nacionalnu bezbednost SAD i poboljšalo njihovu sposobnost da zaštite strateške interese, navodi se.

Ratni brod bi se pridružio 15. eskadrili razarača, najvećoj eskadrili razarača američke mornarice, koja se sastoji od 10 brodova stacioniranih u Jokosuki. Ova jedinica je glavna snaga Sedme flote, koja deluje u zapadnom Tihom okeanu i delovima Indijskog okeana.

Na razaraču je ugrađen laser visoke energije klase 60 kilovata, s integrisanim optičkim zaslepljivačem i nadzorom (HELIOS). Ovo je prvi taktički laserski sistem oružja koji je integrisan u postojeće američke ratne brodove.

HELIOS može da ispali laserski snop i da uništi brze priobalne napadne letelice i sisteme bespilotnih letelica. Ovo su uveliko koristili jemenski pobunjenici Huti protiv plovidbe u Crvenom moru, kao i u toku rata dronova između Ukrajine i Rusije.

HELIOS je sposoban da funkcioniše kao zaslepljivač – odnosno može da "oslepi" senzore, obaveštajne, nadzorne i izviđačke, postavljene i na neprijateljske bespilotne letelice.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Važi za sve građane: Ukida se ovaj porez

Ministar finansija i trezora u Savetu ministara BiH Srđan Amidžić izjavio je da je pokrenut proces da se u BiH usvoji zakon o ukidanju PDV-a na kupovinu prve nekretnine koji bi se odnosio na sve državljane BiH.

13:37

24.9.2024.

1 d

Podeli: