Svet 4

25.09.2024.

14:01

Borelj danas u Njujorku domaćin radnog ručka sa liderima Zapadnog Balkana

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj okupiće danas u Njujorku, gde se održava Generalna skupština UN, lidere Zapadnog Balkana na tradicionalnom radnom ručku.

Izvor: Tanjug

Borelj danas u Njujorku domaćin radnog ručka sa liderima Zapadnog Balkana
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Podeli:

"U sredu visoki predstavnik Borelj ugostiće šest lidera sa Zapadnog Balkana na tradicionalnom radnom ručku", navodi se u saopštenju Komisije u kojem su ranije objavljene aktivnosti zvaničnika EU u UN.

Borelj je i prošle godine bio domaćin neformalnog sastanka sa liderima Zapadnog Balkana na marginama Generalne skupštine UN u Njujorku.

Ovakvi neformalni sastanci, kako je tada objavljeno u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), održavaju se redovno u kontekstu pojačane saradnje sa partnerima sa Zapadnog Balkana u oblasti spoljne politike i pružaju priliku za razmenu mišljenja o izazovima u regionu i njegovoj evropskoj budućnosti.

Diskusija se prošle godine, kako je naveo EEAS, usmerila na aktuelne globalne geopolitičke izazove koji dominiraju dnevnim redom GS UN, a fokus je bio i na proširenju i idejama o postepenoj integraciji partnera u EU.

Inače, delegacija EU na visokom nivou učestvuje na 79. zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku, a fokus angažovanja EU, kako je ranije najavljeno iz Komisije, biće na rešavanju niza konflikta bez presedana i kriza širom sveta.

"Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, izvršna potpredsednica Margarete Vestager, visoki predstavnik Borelj, potpredsednica Dubravka Šuica i komesari Stela Kirijakides, Didije Rejnders, Ilva Johanson, Janez Lenarčič, Juta Urpilainen, Kadri Simson i Vopke Hokestra biće domaćini ili će učestvovati na dogadjajima i sastancima sa liderima i kolegama širom sveta", navodi se u saopštenju Komisije.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen prošle nedelje je bila domaćin radnog ručka sa liderima Zapadnog Balkana, na kojem je učestvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
 

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Važi za sve građane: Ukida se ovaj porez

Ministar finansija i trezora u Savetu ministara BiH Srđan Amidžić izjavio je da je pokrenut proces da se u BiH usvoji zakon o ukidanju PDV-a na kupovinu prve nekretnine koji bi se odnosio na sve državljane BiH.

13:37

24.9.2024.

1 d

Podeli: