Svet 0

25.09.2024.

15:25

Uzbuna u Ekvadoru: Vatra divlja, počele restrikcije struje VIDEO

Planirana isključenja struje u Ekvadoru počela su dan ranije pošto je teška suša poremetila rad hidroelektrana.

Izvor: Blic.rs

Uzbuna u Ekvadoru: Vatra divlja, počele restrikcije struje VIDEO
EPA-EFE/ANDRE BORGES

Podeli:

Podsetimo, oružane snage su angažovane u borbi protiv gašenja požara u Kitou koji je počeo oko podneva u popularnom kvartu Guapulo i postepeno se proširio na obližnje objekte i šumska područja.

Zemlja se suočava sa najgorom sušom za 60 godina, a značajnija kiša nije pala duže od dva meseca, prenosi BBC.

Restrikcije struje širom zemlje

Vlada je već najavila noćna isključenja struje širom zemlje od ponedeljka, ali je 12 provincija već isključivalo struju od 8 do 17 sati tokom vikenda.

Nekoliko južnoameričkih zemalja trenutno doživljava najgore suše u istoriji, što takođe podstiče veliki broj šumskih požara.

Hidroelektrane pokrivaju 70 posto potražnje za električnom energijom u Ekvadoru, ali su rezerve vode koje je podstiču pale na kritične nivoe. Predsednik Ekvadora Danijel Noboa rekao je da bi moglo doći do daljih rezova i drugih hitnih mera ako se nivoi vode u hidroelektranama uskoro ne vrate.

71 dan bez kapi kiše

Pored 71 dana bez kiše, Noboa je za vanredno stanje okrivio i političke promašaje.

U saopštenju, predsednik je za krizu okrivio neuspeh prethodnih vlada da adekvatno održe infrastrukturu i nedostatak planiranja za vanredne situacije. Crvena uzbuna uvedena je u 15 provincija, uključujući glavni grad Kito.

Pre samo šest meseci Ekvadorci su racionalizovali potrošnju struje. U aprilu je zbog suše zemlja uvela restrikcije do 13 sati dnevno. Trenutna suša nije ograničena samo na Ekvador - nekoliko drugih zemalja u Južnoj Americi pati od najgore suše u istoriji.

Ekstremna suša je opustošila ogromna područja Amazonije i Pantanala u Brazilu, Boliviji i Peruu.

Požari i u Kolumbiji

U Kolumbiji se vatrogasci bore sa desetinama požara, koji su do sada opustošili skoro 11.000 hektara.

Ranije ove nedelje, vlada Perua proglasila je 60-dnevno vanredno stanje u regionima džungle koji se graniče sa Brazilom i Ekvadorom, a koji su najviše pogođeni šumskim požarima.

Suša je takođe oslabila ogromnu reku Amazon, utičući na zalihe hrane i sredstva za život lokalnog stanovništva.

Brazilska geološka služba (SGB) je prošle nedelje saopštila da je nivo vode u mnogim rekama u basenu Amazona dostigao najniži nivo u istoriji.

Pročitajte još:

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Važi za sve građane: Ukida se ovaj porez

Ministar finansija i trezora u Savetu ministara BiH Srđan Amidžić izjavio je da je pokrenut proces da se u BiH usvoji zakon o ukidanju PDV-a na kupovinu prve nekretnine koji bi se odnosio na sve državljane BiH.

13:37

24.9.2024.

1 d

Podeli: