Svet 0

25.09.2024.

13:32

"Vidim volju Irana..."

Generalni direktor Međunarodne agencije UN za nuklearnu energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio da vidi veću volju iranskih zvaničnika da se nakon razgovora u Njujorku značajnije angažuju sa IAEA kada je reč o iranskom nuklearnom programu.

Izvor: Tanjug

"Vidim volju Irana..."
Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Podeli:

Grosi je u intervjuu za Rojters izrazio nadu da će u oktobru otputovati u Teheran na sastanke sa iranskim zvaničnicima.

Grosi je rekao da se iranski nuklearni program i dalje razvija predvidjenom brzinom, zbog čega bi u narednim nedeljama želeo da ubrza napore kako bi se postavili temelji za razgovore izmedju Irana i zapadnih država o iranskom nuklearnom programu.

Direktor iranske Organizacije za atomsku energiju Mohamed Eslami izjavio je ranije ovog meseca da postoje planovi za posetu Grosija Iranu, kao i da se iranski ambasador pri IAEA sastao sa Grosijem u okviru priprema za posetu.

Eslami je naveo da je IAEA više puta saopštavala da nema odstupanja u iranskom nuklearnom programu i da nadzor IAEA nad iranskim nuklearnim lokacijama ostaje netaknut, a broj inspektora se nije smanjio vec povecao, prenela je ranije iranska džavna novinska agencija Fars.

Eslami je odbacio svaki politički pritisak ili prinudu u vezi sa prihvatanjem inspektora IAEA, tvrdeci da Iran ima zakonsko pravo da prihvati ili odbije svakog inspektora.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: