Svet 0

25.09.2024.

18:02

Možda se približava tačka...; Sveopšti rat?

Nemilosrdna razmena vatre između Izraela i libanskog Hezbolaha poslednjih dana podstakla je strahove da se dugogodišnji neprijatelji nezaustavljivo kreću prema sveopštem ratu.

Izvor: Jutarnji.hr

Možda se približava tačka...; Sveopšti rat?
Shutterstock/zef art

Podeli:

Dopisnici AFP-a u Jerusalimu i Bejrutu razgovarali su sa zvaničnicima i analitičarima o pojačanim napadima suprotstavljenih strana i mogućim izlazima iz te situacije.

Izraelski zvaničnici, s jedne strane, insistiraju na tome da im nije preostalo ništa drugo nego da odgovore Hezbolahu nakon što je gotovo svakodnevna raketna paljba ispraznila naselja u blizini granice s Libanom.

"Potezi Hezbolaha pretvorili su južni Liban u bojno polje", rekao je neimenovani vojni zvaničnik.

Ciljevi najnovije operacije Izraela su da se "smanji" pretnju koju predstavlja Hezbolah, izguraju borce te grupe dalje od granice i da se uništi infrastruktura koju je izgradila elitna jedinica Raduan, rekao je još jedan izraelski zvaničnik, koji je zahtevao anonimnost.

Penzionisana pukovnica Miri Eisen, viša saradnica na Izraelskom međunarodnom institutu za borbu protiv terorizma pri Univerzitetu Rajhman, rekla je da izraelsko vođstvo smatra pojačane vojne operacije protiv Hezbolaha ključnim korakom prema postizanju bilo kakvog sporazuma o deeskalaciji sukoba.

"Jezik kojim (Hezbolah) govori je jezik nasilja i moći, a to znači da su akcije protiv njih vrlo važne", rekla je. "Volela bih da je drugačije. Ali nisam videla nijedan drugi jezik koji funkcioniše", dodaje.

Izraelski zvaničnici tvrde da je njihova zemlja za sada usredsređena na vazdušne operacije, ali Eisen je rekla da bi se kopneni upad mogao narediti kako bi se postigao širi cilj – da se osigura da Hezbolah ne izvede ništa slično Hamasovom napadu 7. oktobra.

"Mislim da postoji mogućnost kopnenog upada jer nakraju moramo da odmaknemo snage Hezbolaha od granice", rekla je.

Nakon napada na komunikacione uređaje Hezbolaha i vazdušnog napada na zapovedništvo njegovih elitnih snaga Raduan prošle sedmice, zamenik vođe Herzbolaha Naim Kasim izjavio je da je bitka s Izraelom ušla u "novu fazu otvorenog obračuna".

Libanonsko ministarstvo zdravlja objavilo je da je skoro 600 ljudi ubijeno u ponedeljak u najsmrtonosnijem danu od sukoba 2006.

Amal Saad, libanska istraživačica Hezbolaha sa Univerziteta Kardif, smatra da je militantna grupa, iako oseća da treba da uzvrati Izraelu nakon što su pretrpeli toliki niz udaraca, nastojala da kalibrira svoj odgovor kako bi se izbegao sveopšti rat.

"To će, opet, najverovatnije biti neka reakcija ispod praga rata - kontrolisana eskalacija, ali koja je takođe kvalitativno drugačija", rekla je.

Hoće li moći da se izbegne rat – to možda nije u rukama Hezbolaha, rekla je Saad, ali je dodala da bi ta grupa mogla biti osnažena sećanjima na poslednju kopnenu invaziju Izraela i uverenjem da je vojno snažnija od svog saveznika Hamasa koji se bori protiv izraelskih snaga u Gazi gotovo godinu dana.

"Vrlo su sposobni i rekla bih delotvorniji od Izraela kad je reč o kopnenom ratu, podzemnoj ofanzivi, a to smo videli u istoriji, a posebno 2006.", rekla je.

Šef Hezbolaha Hasan Nasralah rekao je prošle sedmice da bi njegovi borci mogli da se bore protiv izraelskih snaga u južnom Libanu i da ispaljuju rakete na severni Izrael u isto vreme u slučaju izraelske kopnene operacije.

Oglasila se i Međunarodna krizna grupa koja je u svom izveštaju objavila da eskalacija između dvu strane "predstavlja ozbiljne opasnosti".

"Možda se približava tačka u kojoj će Hezbolah odlučiti da samo masivan odgovor može zaustaviti Izrael od izvođenja novih napada", navodi se u izveštaju.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Važi za sve građane: Ukida se ovaj porez

Ministar finansija i trezora u Savetu ministara BiH Srđan Amidžić izjavio je da je pokrenut proces da se u BiH usvoji zakon o ukidanju PDV-a na kupovinu prve nekretnine koji bi se odnosio na sve državljane BiH.

13:37

24.9.2024.

1 d

Podeli: